7 stvari koje moraš znati o produktivnosti

16. studenoga 2018.
Motivacije za rad ti ne nedostaje, ali realno, disciplina svima ponekad zakaže. Kad ti se dogodi, evo kako možeš maksimalno iskoristiti vrijeme za rad i postići rezultate kakve želiš.

 

1. Ne stišći snooze na jutarnjem alarmu

Svaki snooze je propala prilika za početak dana na produktivan način. Da, da, znamo da je teško probuditi se na prvo zvono alarma, ali ti se svejedno digni iz kreveta. Ovaj pokušaj da produžiš vrijeme za spavanje neće ti pomoći da se osjećaš odmornije. Štoviše, osjećat ćeš se puno pospanije zbog kontinuiranog prekidanja sna.

2. Pronađi svoje idealno vrijeme

Možda ćeš nešto teže prilagoditi radno vrijeme onome u kojem ispunjavaš zadatke kao iz šale, ali barem to možeš za razdoblje posvećeno učenju. Ne funkcioniramo svi jednako u svako doba dana. Neki su ranoranioci, a neki noćne ptice. Prigrli svoje optimalno vrijeme za produktivnost i odradi u njemu sve što možeš.

3. Ostavi se mobitela

Imaš osjećaj da ti skrolanje kroz društvene mreže pojede vrijeme? Odeš na Instagram samo baciti oko na novosti, a onda shvatiš da je prošlo pola sata? Želiš li produktivnije provoditi vrijeme, ostavi se mobitela. Bespotrebno ti odvlači pažnju od zadataka koji su već mogli biti gotovi.

4. Svi zadaci na jednom mjestu

Suoči se sa svim obavezama bez panike. Jednostavno uzmi komad papira i na njega napiši sve zadaće, seminare, ispite i ostala zaduženja. Gori li ti pod petama, onda dodatno označi stvari koje su ti prioritet. Kada imaš jasan pregled obaveza, lakše (i brže) ćeš ih i križati sa svoje liste. Ako ti se papir ne čini praktičan i misliš da ćeš ga izgubiti, isprobaj Trello ili Asanu. Ove su aplikacije kao stvorene za dovođenje tvojih obaveza u red.

5. Ne radi stvari u zadnji tren

Možda bolje radiš kada te stisnu rokovi sa svih strana, ali ovakav odnos prema obavezama neće te daleko dovesti. Često stvari kojima se posvetimo u pet do dvanaest nisu najbolje odrađene. Razlog tome je činjenica da tada pokušavaš sustići rok, a sve na štetu kvalitete. Stoga, radije ostavi dovoljno vremena za obavljanje zadataka.

6. Vodi zdrav život

Dobre navike obično idu ruku pod ruku jedne s drugima. Hrani se zdravo i odradi barem kratki trening ujutro. Možda ti tako ne zvuči, no ovaj savjet 100% pali. Pokušaš li ga se držati, primijetit ćeš čitavu bujicu motiviranosti i produktivnosti.

7. Pauza čini čuda

Želiš li upiti čitavo gradivo, tvoj mozak tijekom učenja treba pauzu. Osim vremena planiranog za učenje, isplaniraj i ono za pauzu. Tako nakon 52 minute posvećenog učenja, slobodno uzmi 17 minuta pauze bez grižnje savjesti. Osjećat ćeš se odmornije i spremno na nove radne pobjede.