Kako čuvati okoliš svih 365 dana u godini

7. lipnja 2018.
Svjetski dan zaštite okoliša je iza nas, ali to ne znači da trebaš odbaciti ideju brige o svemu što nas okružuje. Prirodi možeš pomagati svaki dan, a niže pronađi nekoliko jednostavnih i zabavnih ideja.

 

Zazeleni prste

Imaš li višak prostora u vrtu ili na balkonu - zasadi svoj vrt! Plastične teglice zamijeni vrećama za sadnju koje kasnije možeš reciklirati. Kako bi tvoj trud doslovno urodio plodom, pripazi na vrijeme sadnje. Vrtlarstvo je već poznati način rješavanja stresa, pa imaš još jedan razlog da kreneš stvarati svoj mali vrt.

Ako ti se pak sadnja povrća i voća čini kao prevelik pothvat, kreni sa začinskim biljem. Svježi začini učinit će svako jelo ukusnijim, a pritom činiš pozitivan pomak u korist prirode.

Staklena boca > plastična boca

Možda već imaš svoju bočicu s vodom, a ako ona nije staklena - vrijeme je da postane! Tekućina će u njoj duže vremena biti svježa i hladna. Uostalom, štetni BPA i tvari koji su inače sastavni dio plastičnih boca više neće biti tvoj problem.

Ništa manje bitno - staviš li u nju smoothie ili cijeđeni sok, nećeš morati brinuti da će neugodan miris 'naseliti' stijenke tvoje plastične boce.

Biciklom na faks!

Vjerojatno ti vožnja javnim prijevozom sama po sebi nije san snova, a rekreacija prije predavanja nije na odmet. Pozdravi se s vlakom, busom i tramvajem i na faks dođi biciklom. Učinit ćeš mali korak za planet, a pritom uživati u svježem zraku.

Koristi "solarnu" sušilicu rublja

Možda svaki dan nije sunčano, ali nije niti svaki dan kiša. Iduću turu oprane odjeće osuši pomoću "solarne" sušilice rublja. Drugim riječima, rasprostri rublje na svježem zraku. Tvoje rublje će mirisati svježije, a uštedjet ćeš na računu za struju.

Recikliraj otpad

Znaš li da jedna osoba u prosjeku godišnje proizvede oko 400 kg otpada? Ako sve trpaš u isto smeće, vrijeme je da kreneš razdvajati svoj otpad. Unaprijed pripremi kantu za plastiku, papir i staklo te ustrajno pristupi ovom ekološki osviještenom zadatku!

Ugasi svjetlo kada nisi u prostoriji

Roditelji su ti ovaj savjet vjerojatno ponovili stotinu puta, a sad je pravi trenutak da ih poslušaš. Osim toga, možeš se prebaciti na štedne žarulje. Štedljivim pristupom prema električnoj energiji pomoći ćeš i prirodi i svom novčaniku.