Odgovornost za izgovorenu riječ najvažnija je u komunikaciji s drugima

2. siječnja 2019.
Ljudevit Grgurić-Grga, legendarni televizijski i radijski voditelj uz kojega su odrasle mnoge generacije, održao je 20. prosinca 2018. u sklopu kolegija Komunikologija gostujuće predavanje u prepunoj dvorani P 3. U izlaganju se osvrnuo na svoj put od zaposlenika u banci do televizijskog voditelja. Karijeru je započeo u Jadran filmu, a nastavio na kultnom Radiju 101 na kojemu se emitirala emisija ''Retrovizor''. Njegove radijske uspjehe promatrali su pažljivo i na televiziji, pa na poziv Ksenije Urličić dolazi na Hrvatsku radio televiziju (HRT). Na televiziji je prošao sve korake – od anketiranja, izrade televizijskog priloga pa do voditelja kultne emisije ''Sedma noć'' koja ga je lansirala među televizijske zvijezde.


Da televizijski posao nije jednostavan i da je najveće umijeće povući se u pravom trenutku svjedoči i njegova odluka o napuštanju televizije na vrhuncu gledanosti ''Sedme noći'', što popraćeno i spektakularnim koncertom u Domu sportova. No, to ipak nije bio njegov konačni oproštaj od televizije, kojoj se Ljudevit Grgurić vraća na poziv Hloverke Novak Srzić te postaje glavni urednik zabavnog programa. Karijeru potom nastavlja na drugom programu Hrvatskog radija gdje se proslavio emisijom ''Gladne uši''. Studentima je prikazao tri kratka inserta iz emisija odabravši goste koji su ostavili trag – Neda Dropulić, Amira Medunjanin te Branko Lustig. Prva je sugovornica javnost iznenadila progovorivši otvoreno o paklu anoreksije u kojemu se našla, te koja ju je potaknula da napiše knjigu o bolesti koja uzima sve više mladih života djevojaka i žena nezadovoljnih vlastitim izgledom. Okidač za to stanje bile su riječi jednog od članova obitelji o njenom izgledu, a koje su ju natjerale da počne negativno percipirati sebe i svoje tijelo.

Drugi je primjer kraljica sevdaha, kako joj mediji tepaju, Amira Medunjanin, koja je u intervju otkrila kako je glazbenu karijeru započela kao sopran u klapi. Njeno gostovanje obilježeno je emotivnim razgovorom s osobom koja joj je pomogla u karijeri, a s kojom ju je nakon dugo vremena spojio upravo Grgurić. Konačno, posljednji emotivni insert koji je prikazan studentima bio je razgovor s poznatim hrvatskim producentom Brankom Lustigom, koji je Grguriću ispričao strahote holokausta iz prizme zatočenika koncentracijskog logora, otkrivši kako je preživio samo zahvaljujući čudu. Riječ je o epizodi emisije pod naslovom ''Svijet ne bi postojao bez čuda'' koja je u oštroj konkurenciji osvojila nagradu u finalu Najboljeg svjetskog radijskog programa 2017. godine te je poznatija i kao ''radijski Oscar''.  Primjeri su to i živa svjedočanstva troje ljudi ispričana na radiju, mediju kojemu se prema nekim istraživanjima danas najviše vjeruje i koji pokazuje da izgovorena riječ još uvijek ima snažan učinak na publiku. No, Grgurić naglašava da uz izgovoreno uvijek mora biti vezano i pitanje odgovornosti prema drugima.

Iako je u mirovini od lipnja 2018. godine, Grga ne miruje, već kako je otkrio studentima, planira brojne projekte u godinama koji su pred njim. Želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu!