Što sve trebaš imati na umu prije pokretanja svog bloga

11. listopada 2018.
Studiraš marketing, a gajiš i veliku ljubav prema pisanju? Spoji ugodno s korisnim i pokreni blog. Uz malo truda, sreće i savjete u nastavku, ovaj ti hobi može postati i posao. Sretno!

Pronađi (i osvoji) svoju nišu

Vjerojatno pratiš neke blogove i točno znaš što na kojem možeš očekivati. Na onima s gastro temom sigurno nećeš tražiti informacije o najnovijim modnim trendovima. Štoviše, bilo bi malo čudno da se među receptima nalazi članak o fora tenisicama, zar ne?

Pronađi svoje mjesto pod blogerskim suncem i fokusiraj se na svoju nišu. Pronađi temu u kojoj si doma i prema kojoj osjećaš veliku strast, a potom se baci na definiranje ciljane skupine. Jednom kada znaš kome pišeš, bit će ti lakše razumjeti koje su želje i potrebe tvoje publike.

Long live the content

Zanima li te pisanje, gotovo smo sigurni da znaš za onu - sadržaj je kralj. Kvalitetu uvijek stavi prije kvantitete. Stvar je vrlo jednostavna. Dobiju li tvoji čitatelji u tvojim člancima informacije i savjete koji im trebaju, postat ćeš dio njihove svakodnevice.

Digni ulog

Ako misliš da ti za blog treba tek nešto malo vremena, razmisli još jednom je li ovo prava stvar za tebe. Trud koji ćeš uložiti gotovo pa se ne može ni izmjeriti. K tome, ništa se ne događa preko noći pa ti tako ni prvi članak neće donijeti slavu i hordu pratitelja. Ako si još uvijek tu, s istom željom za blogom, samo se drži kombinacije puno vremena, truda i strpljenja. Uglavnom veliki ulozi!

Autentično je najbolje

Kada je stvaranje sadržaja u pitanju, vjerojatno već imaš neke uzore. To je sasvim u redu, no ne zaboravi tome dodati i dio sebe. Ono što te čini jedinstvenom osobom istaknut će te u moru blogova. Ne srami se sebe i svoje osobnosti, radi na autentičnosti.

Pazi na dizajn

Prvi dojam je uvijek važan, a ponekad i presudan. Tako dizajn može uvelike utjecati na čitanost tvog bloga. Mora biti ugodan oku i po mogućnosti mobile-friendly. Bez brige, ne moraš krenuti u dizajnerske vode. WordPress ima brojne (besplatne) teme za koje vjerujemo da će se svidjeti tebi i tvojim čitateljima.

Umreži se

Kako (lakše) doći do čitatelja? Putem društvenih mreža i foruma, naravno. Otvori stranice i profile na društvenim mrežama i posveti im barem jednako toliko pažnje. Ciljaj na istomišljenike i tematske grupe. Tako ćeš lakše zapeti nekome zapeti za oko ili još bolje, postati bookmark.