Sve što ćeš naučiti o sebi do kraja fakulteta

7. veljače 2019.
Završetak studentskog života tek je jedna u nizu velikih prekretnica u tvom životu. Što ti točno može donijeti nitko ne zna sa sigurnošću, ali na neke stvari već sad možeš računati.

 

Pravi problemi tek dolaze

Možda ti se ne čini tako, ali bilo kakve neugodne situacije, koje eventualno prolaziš tijekom studiranja, jednog će ti dana biti pomalo smiješne. Pred studentima su obično zadaci poput polaganja ispita, žongliranja s vremenom te eventualno plaćanja školarine. U većini slučajeva za egzistencijalne potrebe i dalje brinu oni stariji, što znači da je roditeljski dom i dalje sigurna luka.

Ako si u takvoj (sretnoj) situaciji, prava je šteta da ovo vrijeme ne iskoristiš do maksimuma. Jednom kada studentski dani završe, počet ćeš raditi i brinuti se o sebi. Kada se sve to odvije, imat ćeš potpuno drukčije probleme i ono što ti se danas čini kao smak svijeta, tada sigurno to neće biti.

Naučit ćeš što voliš, a što baš i ne

Fakultet je vrijeme sazrijevanja. Lagano se osamostaljuješ, počinješ na svijet oko sebe gledati drugim očima, a sve više naginješ i zrelom načinu razmišljanja. Postat će ti jasnije što ti se dopada, a što u tvojem slučaju ne dolazi u obzir. I ne, pritom ne mislimo na one svakodnevne odabire hrane, pića, filmskog žanra, glazbe. Ovo je vrijeme kad otkrivaš sebe i počinješ shvaćati da ono što tvoja okolina voli, nije nužno po tvom guštu. Osim toga, primijetit ćeš i da postaješ ok sa stvarima koje te pomalo i živciraju.

Shvatit ćeš da se na sreći radi

Do kraja svojih studentskih dana prestat ćeš svoje zadovoljstvo gledati kroz druge. Bez obzira na to što te provođenje vremena s bliskim osobama usrećuje, to ne znači da su oni za to zaduženi i odgovorni. Radije istraži sebe i pronađi stvari koje te zanimaju. Izvuci najbolje iz svakog dana, a svakim novim hobijem ili vlastitim malim projektom postaješ sve kompletnija osoba. Znaš kako se kaže – tek kad si dobar sa sobom, možeš biti dobar s drugima.

Upoznat ćeš ljude i odnose

Baš kao što neke ljubavi nisu suđene, nisu niti neki prijatelji. Shvatit ćeš kako su neki odnosi jednostavno toksični i da nema smisla svoje vrijeme davati baš svima. Ako ne uživaš u provođenju vremena s nekim, jednostavno je vrijeme da produžiš dalje. Neke prijatelje ćeš prerasti i postat će ti jasno da nemate više zajedničkih točaka, dok će možda drugi prerasti tebe. Prihvatit ćeš da u tome nema ništa loše i da je to sve dio života i ljudskih odnosa.

Tuđe mišljenje ti je važno

Koliko god se pokušavaš uvjeriti da nije tako, mišljenje ljudi oko tebe i dalje će ti biti važno. Razlog tome vrlo je jednostavan. Mišljenja drugih itekako mogu pogoditi, no sa zrelošću dolazi spoznaja da i iz negativnih komentara možeš ponešto naučiti. To je sastavni dio procesa sazrijevanja. Odlučiš li naučiti nešto iz pokoje konstruktivne kritike, definitivno utvrđuješ put do toga da postaneš još potpunija, zadovoljnija osoba.