U zdravom tijelu zdrav duh – PVZG u službi promocije sporta

12. ožujka 2019.
Pročitajte intervju s vrhunskim mladim sportašima koji promoviraju PVZG na svjetskim natjecanjima

Nije novost da se u redovima naših studenata nađe pokoji vrhunski sportaš, kao što je to ove godine mlada boksačka nada Filip Hrgović. No, ovoga puta smo razgovarali s predstavnicima tzv. malih sportova, koji zahtijevaju jednako mnogo odricanja i truda, ali nisu medijski toliko rašireni. Jedan od njih predstavlja karate i zove se Ivan Kvesić, a drugi predstavlja plivanje i zove se Ivan Gajšek. Obojica su u počecima profesionalne ''žetve medalja'', a već su pokazali da su među najboljima u svijetu.

Povodom osvajanja svjetskog zlata u poluteškoj kategoriji, zajedno s predstavnicima karate kluba Hercegovina Zagreb i njihovm istaknutim osvajačima europskih i svjetskih medalja (Maša Martinović, Anđelo Kvesić, trener Danijel Vučić), uputili smo nekoliko pitanja Ivanu Kvesiću:

1. Vi ste uspješan mladi sportaš u usponu, upoznajte nas s vašim sportskim uspjesima.  

Višestruki sam prvak Hrvatske u poluteskoj kategoriji, prvak Balkana pojedinačno i ekipno. Sa ekipom Hrvatske reprezentacije imam broncu sa europskog prvenstva. Prošle godine sma osvojio europsko srebro i najvažniji rezultat je naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.

2. Što, po vama, čini razliku između uspjeha i neuspjeha u sportu?          

Mislim da se razlika stvara u trenutcima kada postane teško i kad niste sigurni da li nastaviti s onim sto radite ili bi odustali. Ako ustrajete u tim teškim trenutcima, onda to pravi razliku u odnosu na ostale, koji su prosječni.

3. Može li se nešto od sportskih postulata primjeniti i na ostale aspekte života mladog čovjeka, primjerice na učenje i studiranje?

Nekakvi obrasci uspješnosti su isti na svim životnim područjima. Motivacija, ustrajnost, predanost... sve su to odlike koje su potrebne za uspješnost, kako u sportu tako i na fakultetu.

4.  Kakav biste savjet dali našim studentima po pitanju zdravog života, točnije balansa između učenja i rekreacije?

Bavljanje rekreativnim sportom studentima pomaže u obavljanju svakodnevnih zadataka zato što izuzev potrebne fizičke aktivnosti rekreativni sport stvara radnu naviku te balansira životni ritam studenata.

Mladi plivač Ivan Gajšek, predstavnik plivačkog kluba Igra i član plivačke reprezentacije, odvojio je malo vremena između treninga, posjetio nas na PVZG i iznio svoje mišljenje. Intervju u nastavku:

1. Vi ste uspješan mladi sportaš u usponu, upoznajte nas s vašim sportskim uspjesima.  

Od mojih najvećih uspjeha u plivačkoj karijeri spomenuo bi da sam trostruki juniorski rekorder Hrvatske, višestruki prvak Hrvatske u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, da sam nedavno nastupio na Europskom prvenstvu u Škotskoj i na Svjetskom kupu u Kini gdje sam u konkurenciji najbolji svjetskih plivača u mojoj disciplini na 200m leđno ušao u finale i osvojio 6. mjesto.

2. Što, po vama, čini razliku između uspjeha i neuspjeha u sportu?          

Uspjeh u sportu za mene znači jasno postavljeni ciljevi. Upornost, odricanje, 100% treninga, ljubav prema sportu, vjera u sebe. Treba obuhvatit veliki broj sitnica bitnih za uspjeh (prehrana, masaže, fitness, odmor, organizacija dana, dobar trener i dobar klub, psihološka priprema, komunikacija...). Ako to sve ne uspiješ postići nema niti uspjeha.

3. Može li se nešto od sportskih postulata primjeniti i na ostale aspekte života mladog čovjeka, primjerice na učenje i studiranje?

Između sporta i studiranja ima povezanost, jer u sportu i u studiranju bitno je postaviti i imati cilj, ljubav prema tome što radiš i odlučnost. Meni je omiljena latinska poslovica “Acta, non verba” (djela, ne riječi), jer prvenstveno je bitno da ono što namjeravaš napraviti sprovedeš u djelo. 

4. Kakav biste savjet dali našim studentima po pitanju zdravog života, točnije balansa između učenja i rekreacije?

Savjet svakom studentu bi bio da je u zdravom tijelu zdrav duh. Balans između učenja i rekreacije mora postojati, jer stres nakupljen prigodom učenja i studiranja najbolje je izbaciti kroz rekreaciju, a ja preporučam plivanje. U skorašnje vrijeme namjeravam upisati vaš fakultet- Poslovno Veleučilište Zagreb koji mi se izuzetno sviđa, a uz studiranje namjeravam ostati u sportu - plivanju.