Volontiranje: Aktivnost korisna za društvo, ali i tvoje ciljeve

16. travnja 2018.
Višak slobodnog vremena ne događa se često. Ipak, posložiš li si raspored, a pritom shvatiš da imaš prostora za nešto novo, zanimljivo i korisno, razmisli o volontiranju.

 

Pokreni karijeru

Sigurno znaš da postoji velik broj studentskih udruga koje programom i projektima pokrivaju različita područja interesa. Možda već i volontiraš u nekoj od njih. Takav je angažman odlična prilika za popunjavanje rasporeda, životopisa i znanja. Osim toga, volontiranjem u nekoj studentskoj udruzi upoznat ćeš i velik broj mladih i ambicioznih ljudi. Neki od njih ostat će ti prijatelji za cijeli život.

Dobro je znati da početkom akademske godine većina studentskih udruga traže nove članove. Bez obzira za koju se odlučiš, očekuj puno zadataka, sastanaka i novih znanja. Također, prednost volontiranja je i u tome što se možeš okušati u nečemu izvan svojeg područja studija. Prijavit se možeš, primjerice, za rad u IT timu ili projektnoj ekipi, pa usput naučiti nešto sasvim novo.

Daruj svoje vrijeme drugima

Kada je riječ o volontiranju u domu za nezbrinutu djecu ili u ustanovi za starije, složit ćeš se da je to najplemenitiji oblik ovog tipa rada. Svima treba treba ljubavi, pažnje i brige, a na volonterima je da im pruže sve što mogu, od razgovora do novih iskustava i znanja.

Imaj na umu specifičnosti ovakvog volonterskog angažmana, naročito to da će ti biti teško odvojiti se od novih prijatelja. No, vjerujemo da ćeš uživati u dobrom društvu. Savjetujemo ti da se dobro pripremiš i unaprijed saznaš sve informacije o zaduženjima i odgovornostima u ustanovi koju odabereš.

Pomaži napuštenim životinjama

Ljubav prema životinjama možeš njegovati i volontirajući! Uz malo truda pronaći ćeš nekoliko neprofitnih udruga koje su u potrazi za volonterima. Tako mala pomoć poput prijevoza do veterinara, šetnje ili privremenog toplog doma za napuštene ljubimce - znači puno više no što misliš. S druge strane, za pomoć pri odabiru udruge možeš kontaktirati Mrežu za zaštitu životinja. Njihov marljiv tim sigurno će te dobro uputiti.

Online volontiranje za nove generacije

Ako si više osoba od interneta nego od upoznavanja i druženja, vjerojatno će ti se svidjeti e-volontiranje. Ovo je odličan način za prikupljanje iskustva, osobito u području marketinga. Nauči kako napisati članak, složiti newsletter, moderirati grupu na društvenim mrežama, koordinirati kampanju i još štošta drugo – i to iz s lokacije koju samostalno odabereš.

Ne moraš (previše) tražiti

Tražiš li neku priliku za volontiranje, provjeri što se nudi na web stranici Volonterskog centra Zagreb. U samo klik ili dva dobit ćeš cijeli popis otvorenih prijava za volontiranje prema vlastitom ukusu. Izabeti želiš li kratkotrajno isprobati čari volontiranja ili si pak za neku opciju na duže staze, u svom gradu ili pak nešto dalje. Vjerujemo da ćeš pronaći nešto za sebe, sklopiti brojna prijateljstva i uživati u vremenu koje posvećuješ ovom obliku rada. Zato, što čekaš?