Vuk Vuković pokazat će studentima PVZG-a kako predvidjeti budućnost

5. prosinca 2018.
„Teško je nešto predvidjeti, a posebno budućnost, izjava je Yogi Berra, poznatog igrača New York Yankeesa. Zašto smo tako loši u predviđanjima? Gotovo svakodnevno slušamo predikcije, dajemo ih i ovisimo o istima. U svijetu prepunom neizvjesnosti, predviđanja budućnosti su neizbježna. No, ako znamo da su ljudi podložni predrasudama, pristranostima i prekomjernom samopouzdanju, možemo li vjerovati da mogu biti dobri u predviđanjima? Mi u Oraclumu mislimo da mogu. Ne samo to, mi vjerujemo da možemo koristiti pristranosti grupa da poboljšamo njihove predikcije,“ voli reći istaknuti hrvatski ekonomist te predavač i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković.


Uz akademske obveze, Vuković s još dvojicom partnera vodi tvrtku Oraclum Intelligence Systems unutar koje su razvili nov i napredni način prediktivnog anketiranja koji koristi društvene mreže, koncept big data i machine learning za predviđanje širokog dijapazona društvenih pojava - od izbornih ishoda do motivacije kupaca za kupnjom nekih proizvoda. Kao najveći uspjeh tvrtke ističu se točne predikciju pobjede predsjednika Trumpa na američkim izborima i referendumske odluke o Brexitu, kao i čitav niz komercijalnih klijenata koji koriste njihove usluge kako bi poboljšali svoje poslovanje, komunikaciju s kupcima i svojim zaposlenicima.

Vuk Vuković održat će predavanje pod nazivom “Možemo li biti bolji prognozeri?“ te predstaviti Oraclumova napredna tehnološka i analitička rješenja za provođenje istraživanja u četvrtak, 13. prosinca u 17:30 sati u sklopu kolegija „Strategije upravljanja odnosima s javnošću“. Pozivamo sve zainteresirane predavače i studente da nam se pridruže.