Image Alt

5 savjeta za provođenje manje vremena pred ekranima

5 savjeta za provođenje manje vremena pred ekranima

Mobitel, tablet, laptop, TV. Čini ti se da tvoje oči cijelo vrijeme gledaju u neki ekran? Donosimo ti par savjeta uz koje ćeš tako provedeno vrijeme svesti na minimum.

1. Rezerviraj vrijeme bez ekrana

Možda ti se čini nemoguće limitirati vrijeme bez ekrana, no vjeruj nam – nije tako teško kao što se čini. I ako radiš uz pomoć mobitela, svijet neće propasti uzmeš li malo vremena za sebe. Rezerviraj svaki dan to vrijeme za nešto po vlastitom odabiru. To može biti druženje s prijateljima, šetnja prirodom, trening ili meditacija. Razbistrit ćeš glavu, a postat će ti i jasno koliko prekrasnih trenutaka propuštaš konstantnim gledanjem u ekrane.

2. Nemoj jesti i gledati u zaslone

Ako još od malih nogu njeguješ naviku gledanja u ekrane za vrijeme obroka, vrijeme je za promjenu. Osim što više vremena provodiš za stolom, vjerujemo da najčešće ručaš (i doručkuješ) na poslu ili faksu pa se baš i ne stigneš odmoriti. Stoga, radije slušaj radio, druži se ili pročitaj dobru knjigu. Tako ćeš svoje oči odmoriti od ekrana barem na kratko vrijeme.

3. Mobitel puni u drugoj prostoriji

Dok se puni baterija tvog mobitela, iskoristi to vrijeme za svoj mir. Pregledavanje poruka tijekom noći postaje sve veće iskušenje, a s mobitelom u drugoj prostoriji osigurat ćeš si i kvalitetniji san.

4. Druži se uživo s ljudima

Želiš li stvarno nekome posvetiti svoje vrijeme, ostavi se mobitela. Možda je jednostavnije nekome poslati poruku i dopisivati se satima, no to nikada neće biti kao stvarno druženje. Radije se nađi sa svojim prijateljima. Šetnja prirodom, odlazak na kavu ili u kino, pa čak i da samo posjet kod kuće – puno su kvalitetniji načini druženja. Znamo, ponekad te obaveze ili jednostavno geografska udaljenost sprječavaju u tome. Želiš li manje vremena provoditi pred ekranima, zakaži s njima poziv. Skype call uz šalicu čaja ili kave puno je bolje provedeno vrijeme od tipkanja, zar ne?

5. Izbjegavaj gledanje TV-a i filmova u krevetu

Poprilično smo sigurni da i ti gledaš TV ili filmove u krevetu. Možda ti se čini potpuno opuštajuće i primamljivo, no pokušaj to ipak svesti na minimum. Naposljetku, prebaciš li se samo na kauč, bit će ti puno lakše prekinuti gledanje serije nakon jedne epizode. U suprotnom, vrlo vjerojatno ćeš potrošiti puno više vremena pred ekranom nego što je bilo planirano.