Image Alt

PVZG

stednja

6 najboljih načina kako uštedjeti ako si student

Ako si poput većine studenata, dobro bi ti došlo nešto dodatnog džeparca. Jedno rješenje za ovaj problem je povećati prihode.

S druge strane, važno je uzeti u obzir drugu stranu jednadžbe – trošiti manje. Nije važno koliko zaradiš ako ne znaš uštedjeti novac. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti.

Idi u različite dućane

To je dobra financijska strategija za usporedbu cijena. Pogotovo kada kupuješ nešto skupo poput namještaja ili novog uređaja. Ako kupuješ putem interneta, možeš instalirati mobilnu aplikaciju za usporedbu cijena na različitim web stranicama. Ako aplikacija pronađe bolju ponudu (ili kupon kod), dobit ćeš obavijest. Nemoj se bojati posjetiti više trgovina i iskoristi promotivne ponude.

Nauči kuhati

U današnjem svijetu aplikacija za dostavu hrane i modernih restorana, iskušenje da nikad ne naučiš kuhati je vjerojatno privlačno. Međutim, ako naučiš skuhati makar nekoliko osnovnih obroka, možeš si znatno povećati uštedu. Ako misliš da ne znaš kuhati, samo počni s jednim od onih jednostavnih, 15-minutnih jela koje su sada hit na svim društvenim mrežama. Pripazi jedino da se radi o zdravim i hranjivim obrocima.

Za odmor ne moraš na drugi kraj svijeta

Ako imaš volje uzeti odmor malo bliže kući, to je još jedan način kako uštedjeti. Prije svega, na putnim troškovima. Vožnja do mjesta za odmor koje je udaljeno nekoliko sati svakako je bolja opcija od zrakoplovne karte. Uštedjet ćeš i na živcima jer neće biti gnjavaže koja uza sve to ide.

Štedljivost, ne škrtost!

Štedljiva osoba ne troši novac na neozbiljne stvari niti plaća za nešto više nego što je potrebno. Biti štedljiv je stvar mudrih odluka. No pazi da ne odeš predaleko – postoji trenutak u kojem više nisi štedljiva osoba nego jednostavno pristaješ na jeftino.

To može biti velika pogreška jer te jeftino (a uz to obično ide i manja kvaliteta) može dugoročno koštati puno novca. Primjerice, kupiš li stolicu koja je loše kvalitete, ona će se brzo istrošiti – a da ne spominjemo smanjenu produktivnost ili čak potencijalne probleme s leđima koji proizlaze iz sjedenja u lošem stolcu.

Održavaj stvari

Da, ponekad dugoročna ušteda novca zahtijeva trošenje novca u kratkom roku. Ako sad potrošiš malo više na održavanje nečega, to te može spasiti od kasnijeg trošenja na hitne popravke. Najbolji primjer za to je auto – ako ga redovito održavaš, njegovo održavanje koštat će puno manje nego problemi koji bi mogli kasnije uslijediti. Isto vrijedi i za održavanje stana ili sobe u kojoj boraviš.

Pazi na inflaciju životnog stila

Glavni način izbjegavanja inflacije životnog stila je jednostavno biti svjestan toga. Na primjer, kada dobiješ povišicu, gledaj na taj dodatni novac kao na dodatnu uštedu, ne kao dodatni novac za trošenje. U idealnom slučaju, trebaš zadržati svoj dosadašnji stil života i dodatni novac upotrijebiti za mudra ulaganja, otplatu duga ili štednju za neke veće stvari, poput kupnje stana.