Image Alt

7 ideja za one koji žele biti ozbiljnije shvaćeni

7 ideja za one koji žele biti ozbiljnije shvaćeni

Čini ti se kao da te okolina ne shvaća ozbiljno? Bez obzira jesu li godine ili tvoje ponašanje rezultat toga, donosimo ti nekoliko ideja i savjeta koji će ti pomoći.

1. Prilagodi svoj modni izričaj poslu

Kažu da odijelo ne čini čovjeka, ali činjenica je da ti podrapane traperice, trenirke i hoodice neće baš pomoći želiš li da te kolege shvate ozbiljno. Radije takvu odjeću ostavi za privatno vrijeme, a za posao se obuci nešto formalnije. Ne moraju to uvijek biti hlače na crtu i košulja. Kompromis možeš pronaći u lijepoj majici u kombinaciji s trapericama. Bitno je samo da osvijestiš da tvoja odjeća šalje određenu poruku o tebi, a na tebi je da odlučiš kako želiš da te okolina doživljava.

2. Imaj sve informacije u svojim rukama

Biti pametan nije dovoljno u poslovnom svijetu. Komuniciraj sa svojim kolegama tako da imaju osjećaj da iza svake tvoje riječi stoje podaci koji će potvrditi tvoje tvrdnje. Kako bi ti to pošlo za rukom morat ćeš uložiti vrijeme u prikupljanje informacija. Najbolja stvar je što ćeš tako puno bolje obavljati svoj posao, a i kolege će te tretirati s više poštovanja.

3. Ne diži se na stražnje noge

Ponekad zbog silne želje da tvoje ideje ugledaju svjetlo dana ne reagiraš baš najbolje na njihovo odbijanje na sastancima? Ako još pri tome povisuješ glas i ljutiš se, moraš priznati da ne šalješ poruku da si zrela osoba. Burne reakcije samo će te dovesti do toga da i kada imaš odličnu ideju, tvoji nadređeni je uzimaju s rezervom. Zato idući put radije duboko udahni i na smiren se način pokušaj zauzeti za svoje prijedloge.

4. Drži se obećanog

Ljudi su spremni obećati sve i svašta, no ti nemoj biti poput njih. Pogotovo ako unaprijed znaš da nećeš moći ispuniti obećanje. Nastoj se uvijek držati svoje riječi, jer će tako dogovori sklopljeni s tobom dobiti na važnosti. Također, ako te stisnu obaveze i ne znaš hoćeš li uspjeti odraditi dodijeljen zadatak, radije se unaprijed ogradi i reci da ćeš pokušati. Daj sve od sebe i uskoro će se tvoje riječi uzimati puno ozbiljnije.

5. Pokaži poštovanje i timski duh

Kako se odnosiš prema drugima, puno govori i o tebi. Uvijek nastoj pomoći svojim kolegama, jer zabijanje noževa u leđa – neće te daleko dovesti. Pokažeš li poštovanje, ono će ti se višestruko vratiti. Pogotovo kada je timski rad u pitanju.

6. Nemoj kasniti

Ako ne dođeš na vrijeme, to govori puno više nego što misliš. Pogotovo kada je riječ o sastanku. Svojim kolegama tako govoriš da ne poštuješ njihovo vrijeme. Još kada tome pridodaš da te se moralo čekati ili ti pak ponavljati već rečeno, vjerujemo da shvaćaš zašto se ovakvo ponašanje smatra nepristojnim.

7. Pokaži svoje samopouzdanje

Ako ti ne vjeruješ u sebe, zašto bi drugi? Pokaži da je tvoj samopouzdanje čvrsto, posebno kada je u pitanju posao. Odvažno zastupaj svoja stajališta, no pripazi da pri tome nikoga ne uvrijediš. Sjeti se da je upravo manjak samopouzdanja potencijalno ono što te dijeli od uspjeha.