Image Alt

PVZG

8 INSPIRATIVNIH DOKUMENTARACA NA NETFLIX-U KOJE MORATE POGLEDATI POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

Cilj obilježavanja Dana planete Zemlje je osvijestiti i upozoriti na važnost očuvanja prirodnih resursa te educirati o opasnostima izazvanim klimatskim promjenama. Netflix ima inspirativne, ali i šokantne dokumentarce upravo na tu temu. Predlažemo njih 8 koje možete pogledati već ovog vikenda.

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Ove godine pod sloganom „Investiraj u naš planet“.

„Moramo djelovati (hrabro), inovirati (na veliko) i provoditi (pravično). Svi mi. Poduzeća, vlade i građani – svi su odgovorni. Partnerstvo za planet.“ – stoji na službenoj stranici EarthDay-a.

U nastavku donosimo osam najboljih dokumentaraca o održivosti na Netflix-u povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Svaki od njih pobliže se bavi pitanjima kao što su klimatske promjene, upotreba fosilnih goriva, brza moda, promjenjivi konzumerizam, prehrambeni sustavi i veganstvo. Učimo o tome kako oni utječu na naš planet, kao i na naše zdravlje i našu budućnost. Stoga je važno pažljivo slušati, odvojiti trenutak i zapitati se:
kako mogu prilagoditi svoj način života da bih stvorio bolju budućnost?

 

#1 David Attenborough: A LIFE ON OUR PLANET, 2020

Omiljeni prirodoslovac, David Attenborough, ponovno je stigao na male ekrane. I ovoga puta, s jednom od najvažnijih poruka koje ćete ikada čuti. Tijekom njegovih 90+ godina na planetu, šume su se značajno iscrpile, nebrojene životinje su izumrle, a klimatske promjene svakim danom postaju sve očitije.

U ovom Netflix-ovom dokumentarcu o održivosti, David Attenborough nam daje šokantne činjenice o tome kako se svijet promijenio od njegove mladosti. I još bolje, izlaže osnovna pravila i korake koje treba slijediti kako bi se spriječilo izumiranje našeg planeta.

 

#2 Seaspiracy, 2021

Ako tražite znak da odustanete od konzumiranja ribe, ne tražite dalje! Seaspiracy je sjajan dokumentarac koji je na Netflix izašao 2021., a objašnjava utjecaj koji ribolov ima na okoliš. Mnogi tvrde da je održivi ribolov moguć ako to radite kako treba, a ovaj dokumentarac tu mogućnost osporava. Film je prošao pristojno kod kritičara, a jedan ga je recenzent nazvao “razornim”.

 

#3 Cowspiracy: The Sustainability Secret, 2014

Ako gledate Seaspiracy, sljedeće biste trebali pogledati Cowspiracy. Oba filma je režirao Kip Andersen. Ovaj dokumentarac objašnjava koliko poljoprivreda utječe na naš okoliš, što je čini jednim od uzroka klimatske krize. Stočarstvo navodi kao vodeći uzrok krčenja šuma, potrošnje vode i onečišćenja, odgovorna je za više stakleničkih plinova od transportne industrije i glavni je pokretač uništavanja prašuma, izumiranja vrsta, gubitka staništa, erozije gornjeg sloja tla, “mrtvih zona” oceana i gotovo sve druge ekološke bolesti.

 

#4 My Octopus Teacher, 2020

Pripremite maramice za My octopus Teacher. Ovaj Netflix-ov dokumentarac prati filmaša Craiga Fostera koji se posvećuje neobičnom prijateljstvu s hobotnicom u blizini Cape Towna u Južnoj Africi. Osjećajući se kao da je izgubio smisao života, Foster promatra hobotnicu oko godinu dana, prateći svaki njezin pokret i opasnosti u vodi. Film je oduševio publiku kada je izašao 2020. i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni igrani film na dodjeli Oscara.

 

#5 Broken, 2019

Broken prati još jednu temu koja je mnogima od nas jako blizu – konzumerizam.

Ova Netflix-ov dokumentarna serija govori o tome kako moderni konzumerizam proizvodi opasne proizvode za stanovništvo zbog pohlepe i smanjenja troškova. Bilo da se radi o ogromnoj spoznaji da opasna i otrovna industrija krivotvorene šminke napreduje zahvaljujući kulturi utjecajnih ljudi, do toga kako su tvrtke s ravnim namještajem toliko namjerne smanjiti troškove da se njihov namještaj pokazao opasnim za djecu i bebe.

A najveća prijetnja? Plastika. Broken gleda na višak plastike u svijetu i kako ona utječe na zdravlje ljudi. Plus nedostatak recikliranja što rezultira velikim problemima s odlagalištima otpada i onečišćenjem oceana.

Iako se čini da serija više govori o problemu nego o stvarnom rješenju, svaka će vas epizoda zasigurno natjerati da još jednom pogledate koje proizvode konzumirate, od čega su napravljeni i kako svaka odluka koju donesete utječe na širu sliku.

 

#6 Rotten, 2018

Rotten je dvosezonski Netflix-ov dokumentarac o održivosti koji se temelji na tome kako se proizvodi hrana diljem svijeta i promjenama koje su se dogodile – čak i vrlo nedavno. Od saznanja o tome kakav je učinak porast potražnje za avokadom imao na južnoameričke farmere, do toga koliko je proizvodnja flaširane vode postala korumpirana i kontroverzna.

Intervjuiranjem stručnjaka iz industrije diljem svijeta, kao i poljoprivrednika i građana pogođenih raznim lancima proizvodnje hrane, možete otkriti informiranije i zaokruženije mišljenje o vlastitoj potrošnji. I još bolje, donositi održive odluke za ljude, okoliš i gospodarstvo.

 

#7 Against the Ice, 2022

Jedini film na ovom popisu koji nije dokumentarac – Against the Ice, film preživljavanja koji je na Netflix stigao u ožujku 2022. U njemu glume Nikolaj Coster-Waldau i Charles Dance iz serije Game of Thrones zajedno s glumcem Joeom Coleom iz Peaky Blinders-a. Film se temelji na istinitoj priči o ekspediciji u Danskoj 1909., u kojoj se muškarci suočavaju s ekstremnim uvjetima i nezamislivim preprekama kako bi ostali živi.

 

#8 Kiss the ground, 2020

Kiss the Ground mora biti jedan od najinspirativnijih i “eye-opening”  dokumentaraca o održivosti iz 2020. godine. Trenutni način na koji se bavimo poljoprivredom i katastrofalni utjecaji naših trenutnih praksi doveo je stručnjake i poljoprivrednike koji objašnjavaju kako doista možemo poništiti i smanjiti atmosferski ugljik korištenjem regenerativnih poljoprivrednih tehnika i povećanjem raznolikosti diljem svijeta.

Tko bi znao da ćemo ikad biti toliko zaintrigirani, zainteresirani i iznenađeni važnostima tla za budućnost klime naše planete.