Image Alt

Kako novim navikama povećati svoje znanje

Kako novim navikama povećati svoje znanje

Ponekad ti se čini kako tvoji vršnjaci znaju „sve“, a ti si miljama iza njih? Usvoji ovih nekoliko navika i razina tvog znanja brzo će se povećavati.

Uvijek planiraj unaprijed

Zapitaj se gdje želiš biti za pet ili deset godina. Ako imaš odgovor i viziju, morat ćeš si postaviti i ciljeve. Najbolje je da sastaviš godišnji plan edukacija. Pregledan „timeline“ u alatu kao što je Excel pomoći će ti da se dovedeš u red i definiraš si jasan put kojim želiš ići. Također, tako ćeš znati stižeš li posjetiti još jednu konferenciju ili upisati još jedan online tečaj.

Jedna po jedna nova navika

Postoji toliko različitih načina na koje možeš naučiti nove stvari. Internet ti pruža bezbroj mogućnosti. Knjige, znanstveni članci, zanimljive novosti, aplikacije, YouTube kanali, online tečajevi, stručni portali. Doslovno možeš birati i kombinirati različite načine na koje ćeš upijati znanja. Sve to može biti malo previše. Stoga, radije gradi jednu po jednu naviku. Primjerice, jedan mjesec ubaci u svoj život podcaste, a drugi začini s malo online tečajeva. Tako ćeš izbjeći osjećaj (samo)nametnute obveze.

Svaki mjesec (ili tjedan) – nova tema

Želiš li postići veću učinkovitost, a opet uživati u usvajanju novih informacija – svaki mjesec odredi novu temu. Primjerice u ožujku nauči sve što možeš o NGO marketingu, a u travnju fokus prebaci na oglašavanje. Ako pritom imaš na umu što od toga dobivaš i kako ti ta znanja mogu pomoći, onda se za produktivnost ne moraš brinuti. Ovako će ti svaki mjesec biti zabavan, a pritom ćeš otkrivati i nove, zanimljive stvari vrijedne učenja.

Rezerviraj vrijeme za učenje

Uvijek će biti zanimljivijih stvari od učenja, baš kao i onih koje ti odvlače pažnju. Moraš se naučiti nositi s time. Pronađi vrijeme u danu za učenje i drži se tog istog vremena svaki dan. Tako stvaraš naviku da na primjer od 8 do 10 učiš. Sjeti se da je sve planiranje uzaludno, ako odustaneš kada trebaš preuzeti inicijativu i krenuti učiti. Pritom, nemoj pretjerivati. Ako unaprijed znaš da nećeš dva sata sjediti i učiti, jednostavno smanji vrijeme. Postepeno će ti ova navika ući u rutinu i moći ćeš s pola sata prijeći na sat, pa na dva sata i sl.

Priključi se (online) zajednici i dijeli znanja

Odlično je naučiti nešto novo i podijeliti to na kavi s ekipom, no još je bolje dijeliti znanja i iskustva s entuzijastima kao što si ti. Quora, Facebook grupe i Reddit savršena su mjesta na kojima možeš pričati o svojim novim saznanjima. Super stvar je i to što ćeš tako naučiti više nego što misliš. Osim što ti imaš priliku dijeliti znanja, imaju i drugi. Tako ćeš pokupiti zlata vrijedne informacije iskusnijih kolega u određenom području i naučiti nešto novo.