Image Alt

Kako odabrati fakultet po svojoj mjeri

Kako odabrati fakultet po svojoj mjeri

Zašto studenti odabiru baš fakultete koji odabiru? Da, legitimno je to pitanje jer razlozi često znaju biti poprilično nevjerojatni. Tako, recimo, neki studenti odabiru fakultet jer je u njegovu kompleksu dobra menza (da, true story). Neki pak odabiru fakultet koji će im biti što dalje od doma.

Ako ipak želiš studirati isključivo da nešto naučiš i time stvoriš temelje za posao koji želiš i koji ćeš voljeti raditi, pogledaj koji ti kriteriji zapravo trebaju biti važni pri odabiru fakulteta.

Svakako upamti i da je neki fakultet za jednu osobu fakultet iz snova, a za drugu noćna mora. Koliko god da je potrebno slušati savjete starijih kolega, pri odabiru fakulteta ipak je najvažnije slušati sebe.

Zamisli fakultet kao sladoled s tri okusa

Sjećaš se onih obiteljskih sladoleda s tri okusa – čokoladom, vanilijom i jagodom? Rijetke su obitelji u kojima svi okusi podjednako brzo nestaju. Uvijek se najprije pojede onaj omiljeni, a onda preostala dva idu lakše. Vjerojatno nije u svakoj obitelji isti okus bio omiljeni, ali najčešći je scenarij bio da prvo nestane čokolada, pa vanilija, a na kraju, kad ničega više nema, dobra je i jagoda.

Tako razmišljaj i o svojim potencijalnim fakultetima. Neka tvoji čokolada-fakulteti budu oni koje najviše želiš, ali i oni u koje je najteže upasti. Vanilija-fakulteti neka budu oni na koje imaš dobre šanse za upisati ih i koji će te usrećiti ako ih upišeš. Ne kao čokolada, ali se možeš zamisliti da to studiraš. Jagoda-fakulteti neka budu oni za koje znaš da ćeš definitivno upasti, ali se baš ne vidiš na njima. Međutim, na popisu su čisto kako backup.

S obzirom da imaš opciju odabrati deset fakulteta, svakako u čokoladne i vanilin fakultete ubaci po tri ili četiri izbora, a za jagoda-fakultet ostavi najmanje mjesta.

Primi savjete od iskusnijih

Savjetovanje svakako ima jako važnu ulogu pri odabiru fakulteta. Razgovaraj s nastavnicima, prijateljima, osobama iz struke kojom se želiš baviti i, naravno,  s roditeljima. Svi će oni imati samo najbolje i prijateljske savjete, a kako te većina njih poznaje, moći će sagledati stvari i iz nekog drugog kuta.

Svakako strpljivo razgovaraj sa svima njima i prihvati sve savjete (makar ti se kosa na glavi dizala od njih). Međutim, konačna odluka uvijek treba biti tvoja. Oni ti mogu dati savjete, ali ne i odgovore. Razgovarati s iskusnijima uvijek i za sve je dobra ideja i može ti pomoći da napraviš šturi popis fakulteta koje možeš upisati. Međutim, dalje trebaš samostalno nastaviti istraživati i otkriti što je tebi zapravo najvažnije i što ti na nekom fakultetu odgovara ili ne.

Biraj fakultet, a ne grad studiranja

Razmisli dobro kako zamišljaš svoj fakultetski život. Želiš li tih 5-6 godina iskoristiti za učenje, red, rad i disciplinu ili želiš u studentski život unijeti putovanja, izlaske, druženje i slično. Svakako je najbolje naći balans između učenja i društvenog života, ali činjenica jest da su neki fakulteti teži, a neki lakši.

Ako točno znaš kojom se strukom želiš baviti, a želiš balans, upiši onda fakultet na nekom sveučilištu na kojem to možeš dobiti. Nemoj se voditi za svojim prijateljima jer su svi oni u istom gradu. Ako će ti fakultet baš u tom gradu zagorčati život, upiši ga u nekom drugom. Jednostavno, biraj fakultet koji želiš studirati i koji će izgraditi tvoju budućnost, a ne grad koji ti se čini zabavan i cool. Ako to dvoje možeš spojiti, onda super!