Image Alt

Kindle vs. knjige: razlozi za i protiv

kindle

Kindle vs. knjige: razlozi za i protiv

Tehnologija mijenja naše živote uzduž i poprijeko. Dok se prije svega nekoliko desetljeća nije moglo ni zamisliti da išta može zamijeniti dobru staru knjigu, pojavio se čuveni Kindle.

Kindle je kompaktniji i bolji za putovanja

Bez obzira jesi li tim Kindle ili tim tradicionalna knjiga, činjenica je da i jedno i drugo imaju svoje i prednosti i nedostatke. Započet ćemo s modernijom verzijom. Zasigurno jedna od najvećih prednosti Kindlea je njegova kompaktnost. U samo jednom predmetu, koji je k tomu i manji i lakši od većine knjiga, možete pohraniti cijelu jednu biblioteku.

Ako odlaziš na more ili na bilo koje drugo putovanje i planiraš dobar dio vremena i opuštanja provesti čitajući, onda je Kindle definitivno i više nego dobar odabir.

Želiš neku knjigu? Na Kindlu je već tu

Dobra stvar kod Kindlea je i to da, kada ti jedna knjiga padne na pamet, ona je i dostupna. Ne trebaš je posuđivati niti ići u knjižaru kupovati je. Čita ti se na plaži „Lolita“ Vladimira Nabokova? Odlično, u svega nekoliko klikova ćeš je i dobiti. Što je najbolje od svega, mnoge knjige na Kindleu su i besplatne.

Ništa ne može zamijeniti miris knjige

S druge pak strane, tradicionalni knjigoljupci nikada neće pristati na gadget umjesto knjige. Jer, mnogima čitanje knjiga nije samo čitanje. To je poseban ritual. Osjećati stranice pod prstima, a miris knjige u nosnicama jednostavno je nešto što Kindle nikad neće imati, a što mnogi čitatelji itekako vole. Jednostavno, čitanje tradicionalne knjige je… ljepše.

Još jedan od razloga zbog kojih je knjiga bolja je jednostavnije preskakanje. Budimo realni, svi smo se susreli s tim nekim knjigama u kojima smo preskočili neke dosadnjikave opise ili dijelove koji nam se nisu čitali. OK, možda to nije čitalački pošteno, ali je činjenica da se svakom to dogodi.

Čak ne mora ni dosadnjikavost biti razlog preskakanja. Ako poželiš ponovno pročitati točno određenu stranicu i točno određeni dio knjige, puno jednostavnije ćeš to učiniti kada nisi na Kindleu.