Image Alt

Koje su to osobine vođe i imaš li ih i ti

osobine vođe

Koje su to osobine vođe i imaš li ih i ti

Bez obzira vode li projekt na faksu ili veliku korporaciju sa stotinama zaposlenika, osobe koje se nađu na takvim pozicijama obično imaju jednake osobine. Baš zbog toga što ih imaju karizmatične osobe koje su često na rukovodećim pozicijama, nazivaju se „osobine vođe“. Evo koje su to.

Osobine vođe počinju s dobrom komunikacijom

Nedvojbeno su jedne od najupečatljivijih osobina vođe dobro razvijene komunikacijske vještine. Kako i ne bi bile. Takve osobe su obično zadužene za vođenje projekata, donošenje važnih odluka i slično.

Sve to pak treba savršeno jasno i koncizno iskomunicirati s cijelim timom. Netko tko ne zna kako pristupiti kojem tipu osobe, odnosno radnika nikako se ne bi zadržao dugo na bilo kakvoj rukovodećoj poziciji.

Znaju kako ohrabriti ostatak tima

Dobre vođe su i sjajni motivatori. Znaju kako doprijeti do osobe i kako ih potaknuti da što uspješnije odrade svoj dio zadatka. Osobe koje imaju osobine vođe znaju kako ohrabriti osobe u svom timu kada pokleknu. Nikako ne preuzimaju njihove zadatke na sebe, nego ih osnaže da sami uspiju nešto riješiti.

Zapravo, preuzimanje tuđe odgovornosti na sebe bez povratne informacije drugoj osobi o tome što nije bilo u redu, jedna je od lošijih stvari koje možeš napraviti u svom timu.

Osobine vođe se bruse dok živiš

Osobine vođe nešto su što se ne može naučiti. Čovjek se s njima rodi ili ne. Međutim, to nipošto ne znači da ih, ako ih imaš, trebaš uzimati zdravo za gotovo. Čak i na njima trebaš raditi kontinuirano. Tako, ako se vidiš da u budućnosti radiš na nekoj od rukovodećih pozicija, svakako nemoj samo ulagati u svoje školovanje i znanje (iako je to temelj). Poradi na unapređenju svojih osobina vođe.

Među njima se još kriju i snažna karizma, pozitivnost, pouzdanost, dobro slušanje, fleksibilnost, kreativnost, mogućnost strateškog razmišljanja, smirenost u stresnim situacijama, empatija i slično. Onda, čuči li u tebi vođa ili ne?