Image Alt

Manjak inspiracije nije izlika, a evo i zašto

Manjak inspiracije nije izlika, a evo i zašto

Svakome se dogodilo da je tijekom pisanja seminarskog ili diplomskog rada ili nekih projekata zablokirao. Dogodilo se to i ljudima zaposlenima u marketingu, PR-u ili novinarstvu, odnosno onima koji se s pisanjem susreću svakodnevno. Ako planiraš svoju karijeru graditi na pisanju, onda svakako pogledaj zašto izjava „fali mi inspiracije“ ne drži vodu.

Pisanje je posao kao svaki drugi

Da ne bude zabune, manjak inspiracije, odnosno ideja najnormalnija je stvar u svakom poslu, posebice kreativnom. Međutim, potrebno je znati da marketing, PR ili novinarstvo, koliko god da su kreativni, ne smiju biti pod utjecajem tog nekog „sanjarskog“ duha koji gotovo uvijek dolazi s riječi inspiracija.

Svakome se dogodi da mu je prevruće, prehladno, da se nije naspavao ili slično pa ne može pisati. Međutim, ako je pisanje tvoj posao, onda to nisu razlozi da ne radiš. Naime, veliki svjetski književnici poput Schillera, Balzaca ili Hugoa imali su svoje neobične rituale pomoću kojih su „prizivali“ inspiraciju. Tako bi, recimo, Victor Hugo, kad bi mu manjkalo inspiracije, naredio slugama da sakriju svu njegovu odjeću i da mu ostave samo olovku i papir. Tada mu ne bi preostalo ništa drugo nego pisati.

Ti to ne trebaš raditi jer, prije svega, ti nisi književnik, sanjar i umjetnik. Shvati svoj posao kao bilo koji drugi. Kako bi, recimo, svijet izgledao kada prodavačice na blagajnama svako malo ne bi imale inspiraciju raditi? Ili, kada konobari ne bi imali inspiraciju napraviti tvoju kavu? Ne bismo se baš usrećili, zar ne?

Doskoči manjku inspiracije

Naravno da te misao o tome da je tvoj posao (neknjiževnog) pisanja jednak bilo kojem drugom poslu neće preko noći natjerati da počneš pisati kao stroj. Uvijek ćeš imati trenutke u kojima će se dogoditi blokada. Međutim, vrlo lako tu blokadu možeš prijeći, a evo i kako.

U trenucima kada više nemaš što napisati na svoju zadanu temu, nemoj prestati pisati. Uzmi list papira (ili otvori novi Word dokument) i piši bilo što. Prepričaj papiru kakav ti je bio dan, kako je jučerašnji ručak bio najbolji na svijetu, koji je tvoj plan za mir u svijetu. Piši apsolutno bilo što. Smisleno, dakako.

Kada koristiš tehniku „struje svijesti“ u pisanju, opustit ćeš se i vidjet ćeš da pisanje samo od sebe teče. Kada se pak dovoljno opustiš (i zagriješ), vrati se na svoj zadatak i jednostavno se – raspiši.

Druga metoda kojom možeš razbiti kreativnu blokadu jest mentalna mapa. Na trenutak ostavi pisanje po strani i baci se na pravljenje mentalne mape. Napiši središnju ideju svoga teksta i na nju nadovezuj sve što ti padne na pamet, a da ima veze s njom, jasno.

Što god da odlučiš, poanta je da ne prestaješ raditi, odnosno pisati. Naravno, pravi pauze za kave, ručak, kratku šetnju i slično, ali svakako upamti da inspiracija (i manjak iste) nipošto nije razlog da staneš s radom.