Image Alt

Mladi i novac: što sve trebaš znati

mladi i novac

Mladi i novac: što sve trebaš znati

Koja je prva asocijacija na mladost? Ludost? Radost? Sigurno nisu u pitanju neke ozbiljne i teške stvari, zar ne? Jedna takva ozbiljna tema zasigurno je i – novac. Mladi i novac mnogima ne idu u istu rečenicu, a evo zašto novac nije nikakvo mudro slovo i evo što sve trebaš znati o njemu.

Znanje o novcu se uči

Najvažnije je da znaš da se sa znanjem o novcu ne rađaš. To učiš cijeli život. No, zlatno pravilo koje je zbilja cjeloživotno svakako je to da trebaš živjeti u skladu s mogućnostima. Što to znači?

To znači da trebaš zaboraviti na impulzivnost. Ako ti se sviđaju neke tenisice koje su izvan tvog budžeta, jednostavno se strpi dok ne uštediš dovoljno za njih. Time dolazimo do, zapravo, temelja svih dobrih i uspješnih financijskih navika – štednje.

Štednja, štednja i samo štednja

Kada čuješ da je danas nemoguće uštedjeti, pokaži svojim primjerom da nije. Ne moraju to biti iznosi od nekoliko tisuća kuna. Uštedi si za tenisice, pa čak i sa studentskim budžetom. Nemoj svaki dan popiti dvije kave i vidjet ćeš kako je na kraju mjeseca tvoje stanje na računu drugačije. Pozitivno drugačije.

Ako ti je jednostavnije, slobodno ti nabavi kasicu-prasicu, no s obzirom na to da smo u digitalnom vremenu, informiraj se i za nešto modernije načine štednje preko mobilnih aplikacija. Sigurno ih i tvoja banka ima.

Limitiraj si džeparac

Još jedan odličan način za uspješno raspolaganje novcem je taj da si samostalno limitiraš dnevne, tjedne ili mjesečne iznose. Lako je kada ti banka limitira potrošnju, ali pokušaj si odrediti džeparce.

Budući da je uobičajeno primati mjesečno stipendiju, plaću i druge načine financijskih dohodaka, ti si limitiraj potrošnju na tjednoj razini.Na taj način imaš više „lufta“ u smislu da jedan dan zaista možeš potrošiti više, a sutra možda nećeš ništa… Nakon svakog tjedna, u slučaju da je ostalo „viška“, podebljaj svoju štednju.

Novac koji zaradiš „teže“ trošiš

Znaš onu staru „Bez muke nema nauke“ ili pak „Nema kruha bez motike“. Eh, to ti je živa istina. Novac neće pasti s neba. Za sve što želiš, moraš se potruditi. Moraš raditi i zaraditi. I nikad ne može biti prerano za početi takvo što. Stoga, počni već danas.

Odlična je stvar što se danas nudi zbilja pregršt poslova koje možeš raditi preko Student servisa. Počni raditi i vidjet ćeš kako ćeš početi drugačije i razmišljati o novcu, ali i trošiti novac kada ga TI zaradiš. Postaneš najveći štediša ikad!