Image Alt

5 najboljih dokumentaraca koje moraš pogledati ovog ljeta

PVZG_dokumentarac

5 najboljih dokumentaraca koje moraš pogledati ovog ljeta

Kad su u pitanju filmovi, svatko od nas ima svoj omiljeni žanr. No, što je zajedničko i trilerima i komedijama i dramama? Svi ovi žanrovi mogu ocrtavati atmosferu samo jednog dokumentarnog filma! Sad smo te motivirali da se baciš na gledanje dokumentaraca, a odmah ti pišemo i preporuke.

1. Robin Williams: Come Inside My Mind

Sjećaš li se generacijama omiljenog filma Jumanji, neponovljive Mr. Doubtfire i pozdrava „Good morning, Vietnam!“? Sigurno se slažeš, nema te osobe koja ne pamti vrckav karakter, iskren osmijeh i silan talent Robina Williamsa. Ovaj je dokumentarac izašao je u srpnju 2018. godine, a pruža intiman pogled na život i karijeru neprežaljenog glumca i komičara.

2. Generation Wealth

Materijalizam. Narcisoidnost. Kapitalizam. Ovo su samo neke od tema koje u svom projektu propitkuje talentirana fotografkinja Lauren Greenfield. Kako se navodi, ovo nije dokumentarac o bogatašima, već o nastojanjima da budemo što bogatiji, bez obzira na cijenu. Film je samo jedan dio projekta kojeg čine prigodna izložba te monografija.

3. Chasing Coral

Posljedice onečišćenja i globalnog zatopljenja ponekad se čine kao vrlo kompleksna tema, nešto što se odvija daleko od naših očiju i srca. Ovakvu je problematiku dobro osvijestiti kroz konkretan i realan primjer, bez suvišnog uljepšavanja. Koraljni grebeni diljem svijeta nestaju sve brže, a ovaj dokumentarac problematiku prati tijekom čak tri godine.

4. For Grace

Ljubitelji ukusne hrane i finih restorana uživat će u ovom dokumentarnom filmu. Radnja je usmjerena na Curtisa Duffyja, chefa koji je cijeli život, čak i onaj sasvim osoban dio, posvetio kulinarstvu. Dobar tek!

5. Man vs Snake

Ako još danas pamtiš popularnu „zmijicu“, igricu koja je bila prednost neprežaljene Nokie 3310, ovo je dokumentarac za tebe. Punim nazivom Man vs Snake: The Long and Twisted Tale of Nibbler, ovo je film o maratonskom igranju izvorne video igre koje je dovelo do rezultata od preko milijardu bodova. Nećemo spojlati, uživaj u neobičnoj priči!