Image Alt

Počni više čitati uz ove savjete

više čitati

Počni više čitati uz ove savjete

Koliko godišnje pročitaš knjiga? Velika je vjerojatnost da ta brojka nije ni blizu onoj koju želiš za sebe. Da, teško je natjerati se na čitanje pored svih serija, izlazaka, drugih hobija i slično. Srećom, postoje jednostavni trikovi pomoću kojih ćeš više čitati. I to svaki dan! Usvoji ih i izgubi se u svjetovima koje ti samo knjige mogu donijeti.

Postavi si cilj

Kao i u svemu, i u čitanju si postavi cilj. Najlakše je postaviti si cilj u stranicama. Recimo, u prosjeku ti za 30-ak stranica treba sat vremena. Ako svaki dan pročitaš po 30 stranica to je u prosjeku jedna knjiga tjedno. Dobro zvuči, zar ne? Naravno, uvijek će ti se pod rukama naći neka knjiga koja će ti biti toliko zanimljiva da ćeš je pročitati za dan.

Čitaj ujutro

Probudi se ranije i uz jutarnju kavu ili čaj kreni s čitanjem svoje knjige. Umjesto čačkanja po mobitelu i stalnog „refreshanja“ društvenih mreža, druži se malo s knjigom. Naravno, ne moraš ujutro izdvojiti sat vremena za svoj dnevni cilj od 30-ak stranica, ali jedno poglavlje bit će dovoljno. Vidjet ćeš kako će ti vrlo brzo staro dobro listanje knjige postati važno gotovo kao kava ujutro.

Neka knjiga uvijek bude uz tebe

Uvijek nosi knjigu sa sobom. Čitaj dok se voziš na faks (osim ako se ne voziš na biciklu). Čitaj dok čekaš između predavanja, dok čekaš u ordinaciji kod zubara. Kad se bolje zamisliš, ima dosta takvih „rupa“ u danu u koje se savršeno dobro uklapa baš čitanje. Usvojiš li to, primijetit ćeš kako i premašuješ broj zadanih stranica za jedan dan.

Pokušaj i s audio knjigama

Audio knjige nisu varanje. One su, recimo, odlične za bicikliste. Zamijeni svoju playlistu koja te prati kroz dan audio knjigama i jednako uživaj. Audio knjige ti omogućuju i jednostavnije multitaskanje. Možeš čitati ušima dok šećeš psa, dok trčiš, a katkada čak i na predavanjima.

Osim toga, audio knjige su i odlična terapija. Naime, osobe koje čitaju takve knjige uglavnom imaju opuštajuće i ugodne glasove koji će ti vrlo brzo postati draži od svake playliste.

E-knjige za sve „digitalce“

Na više čitanja mogu se natjerati čak i oni okorjeli ljubitelji svega digitalnog. Ako ne pronalaziš nikakvo zadovoljstvo u tome da ti prsti prelaze preko papira, okreni se e-knjigama. Nju možeš čitati čak i na mobitelu. Jednostavno, praktično, svugdje dostupno. S njima zaista nemaš više izlika da već danas ne kreneš s čitanjem.