Image Alt

Savršen seminarski rad i kako ga napisati

seminarski rad_pisanje_studij

Savršen seminarski rad i kako ga napisati

Seminarski rad studentima je često prava noćna mora. Naći literaturu, smisliti koncept, poštovati dopušteni postotak citata i, najteže, na vrijeme ga napisati. Još k tomu, dobro ga napisati. Sve su to muke s kojima se svi studenti susreću kada je riječ o pisanju seminara. Kako bi muke bile olakšane, dobro je poslušati savjete u nastavku.

Piši o onome što te zanima

Najvažnije je naći temu koja ti savršeno dobro leži jer kad pišeš o onome što voliš i što te zanima, sve će puno prirodnije i brže ići. Naravno, postoje predmeti na faksu koji te i ne zanimaju toliko, ali čak i unutar njih pokušaj pronaći temu za seminar koja ti koliko-toliko može biti zabavna.

Čitanje je temelj svega

Kako ćeš (na)pisati svoj seminarski rad, ovisi o onome što njime želiš reći. Katkada su seminarski radovi analize, a nekad je pak riječ o tekstovima koji za cilj imaju dokazati nešto novo ili drugačije. Svakako su „teži“ ovi potonji. Međutim, koji god oblik seminarskog rada da pišeš, sistematičnost će se pokazati kao jednom od važnijih stvari.

Prije bilo kakvih analiza i okvirnih planova, najprije nabavi literaturu za svoju temu. Dobro istraži tko je već pisao o nečemu sličnom, a zatim pronjuškaj po literaturi koju je ta osoba koristila. Katkada se u „literaturi literature“ kriju vrijedne stvari. Čitanje i istraživanje zapravo je najvažniji dio seminarskog rada, stoga to nipošto ne treba zanemarivati.

Svakom dijelu podari krilaticu

Nakon što su svi potrebni materijali iščitani, vrijeme je za akciju. Mnogima se dio s pisanjem čini najtežim, ali zapravo to nije tako. Već sve o svojoj temi imaš u glavi i sada jednostavno to izbaci. Međutim, kako bi ti bilo lakše, napiši po jednu krilaticu svakog dijela svog rada.

Napiši tako jednu rečenicu oko koje ćeš graditi glavu (uvod), jednu oko koje ćeš graditi trup (središnji dio) i jednu rečenicu koja će biti misao vodilja tvoga repa (zaključka). Oko te tri rečenice zatim pleti svoj seminarski rad. Dakako, imaj na umu da sam središnji dio treba imati svoju glavu, trup i rep.

Prvo sve napiši pa onda čitaj

Seminarski rad piši u dahu. To znači da se ne vraćaš svako malo na već napisano. Umjesto toga, samo idi dalje i piši sve dok ne završiš. Tek kada sve napišeš, vrati se na početak i polako kreni sa sitnim prepravkama, izmjenama i sl.

Kada se puno puta vraćaš na početak i iščitavaš sve napisano, sitne pogreške vrlo vjerojatno nećeš uočiti. Međutim, kada kreneš čitati kada je sve gotovo, lakše ćeš uočavati pogreške i moći ćeš ih suvislije ispraviti.