Image Alt

Što je pozitivno pandemija koronavirusa donijela mladima

pandemija

Što je pozitivno pandemija koronavirusa donijela mladima

Kada je cijeli svijet bio prisiljen na karantenu, velika većina je to teško prihvatila. Zabrana kretanja i smanjenje slobode, logično, svakome teško pada, a posebice mladima. No, dok su mnogi na sve gledali negativno, valja izdvojiti i pozitivne stvari koje je pandemija koronavirusa donijela upravo mladima.

Pandemija koronavirusa nosi i vrijedne lekcije

Današnji mladi, tzv. pripadnici Z-generacije, poznati su po mišljenju da je život lagodan, da je smisao života što više putovanja, a što manje rada, da je Instagram uvijek iskren i potpuno istinit. Naravno, nema ništa loše u želji za lagodnim životom, čestim putovanjima ili umjerenom boravku na društvenim mrežama. Međutim, nije filozofija „želim sada i želim odmah“ baš tako primjenjiva u praksi.

Prva od stvari koju su mladi mogli naučiti tijekom pandemije je da – nema novca bez rada. Sve je stalo na svega mjesec-dva i evo što se dogodilo: otkazi, smanjenje plaća, a čak su i njihovi omiljeni influenceri manje aktivni. Zašto? Zato što su i oni pogođeni krizom. Jednostavno, mladi su (na vrijeme) dobili šamar od života koji im govori kako „bez muke nema nauke“, ali i kako je sve krhko te kako prave vrijednosti nisu na Instagramu.

Mladi su postali suosjećajniji

Osim promijenjenog stava prema poslu i novcu, Z-generacija, koja slovi za neempatičnu generaciju, počela je više brinuti o starijima. Internet je bio preplavljen memeovima o tome kako stariji ne slušaju preporuke i kako su stalno vani, a mladi su se počeli brinuti za njih. Čak više nego ranije.

Briga za susjede, starije i nemoćne, za usamljene i za bilo koje druge krhke članove društva postala je veća nego prije. Onda odjednom mladi više nisu bili „tako neodgovorni“ i „tako nezreli“. Činjenica da su mladi bili prisiljeni usporiti sa svojim životom probudila je u njima neka razmišljanja o bitnim stvarima.

Higijena je pola zdravlja!

I, naravno, za zdravlje možda najvažnije – pandemija koronavirusa naučila je mnoge (ne samo mlade) koliko je higijena važna. Jasno, mnogi se pitaju kako to do sada nisu znali, ali činjenica je da su odjednom svi postali svjesniji važnosti, prije svega, pranja ruku.

Ostaje nam svima vidjeti hoće li se ove pozitivne stvari očuvati ili će se sve vratiti na staro čim se malo zaboravi na cijelu situaciju s koronavirusom.