Image Alt

Što je QR kod i za što ga sve možeš koristiti

QR kod

Što je QR kod i za što ga sve možeš koristiti

Na ulaznicama, različitim oglasima, u katalozima pa čak i na vratima tvoje omiljene trgovine. U posljednje vrijeme sve češće možeš vidjeti „mrlje“, odnosno QR kod, pomoću kojih možeš i platiti i saznati nešto novo. Što je zapravo on i na koji način funkcionira, saznaj u nastavku.

QR kod najprije se koristio u autoindustriji

QR (Quick Response) kod je oblik dvodimenzionalnog koda koji je osmislila japanska tvrtka Denso Wave još davne 1994. godine. Bio je korišten u autoindustriji, a nije trebalo dugo da postane popularan. Razlog tomu je brza čitljivost i jednostavno pohranjivanje najrazličitijih podataka.

QR kod može izgledati različito, ovisno o tome koliko je podataka zapisano na njemu. No, uvijek su to crni uzorci ispisani na bijeloj pozadini.

Pametni telefon, internet i aplikacija

Za skeniranje QR koda trebaš imati pametni telefon s fotoaparatom koji ima instaliranu aplikaciju za njihovo čitanje. Naravno, trebaš imati i pristup internetu. Najbolje je biti spojen na WiFi mrežu, ali dobro će ti poslužiti i 3G ili 4G mreža tvog mobilnog operatera.

Što se tiče aplikacija za čitanje QR koda, jednostavno u tražilicu u Google ili App trgovini upišite „qr kod čitač“ i odluči se za jednu.

Od poziva do dijeljenja lokacija

Iz QR koda možeš iščitati URL adresu, a upravo se zato i najviše koristi. Skeniranje koda koji će te odvesti na određenu web stranicu najjednostavniji je način za takvo što.

U QR kod može biti upisan i najobičniji tekst. Ukodirani tekst obično se koristi kod nagradnih igara i slično. Super je kod QR koda što se on može nalaziti doslovno bilo gdje: od web stranica preko novina do doslovce letaka na oglasnim pločama.

I pozivi se mogu obavljati skeniranjem QR koda. Međutim, ako je neki broj zapisan u QR kodu i ti ga skeniraš, najprije će ti se ponuditi opcija „Zovi broj“. Tek kada pristaneš, pokreće se aplikacija Telefon.

Dijeljenje lokacija, slanje poruka ili e-mailova također su stvari koje jednostavno i brzo obavljaju ove “mrlje”.

Stvori svoj QR kod

Baš kao što možeš skenirati, možeš i samostalno stvoriti QR kod ako ti za nešto treba. Sve što ti treba su QR generatori. Neki od najpoznatijih su: QR Code Monkey, Unitag QR Code generator te Online QR-Code generator.

QR kod ćeš pomoću tih generatora stvoriti jednostavno jer uglavnom funkcioniraju po principu umetanja URL adrese.