Image Alt

Sve tajne dobre fotografije

dobre fotografije

Sve tajne dobre fotografije

Najbolji način da zauvijek zarobiš neki drag i lijep trenutak jest, naravno, fotografija. Zahvaljujući fotkama, sve svoje uspomene možeš sačuvati. Dok je nekad fotografiranje bilo rezervirano samo za one koji su imali fotoaparat, danas to radi svatko – sa svojim mobitelom. Dok svatko može fotkati, ne može svatko napraviti dobru i kvalitetnu fotografiju pa svakako pročitaj savjete koji će ti pomoći da se nađeš u ovoj posljednjoj skupini.

Zlatno pravilo trećina

Zlatno pravilo svake dobre fotografije naziva se pravilo trećina. Što to znači? Zamislite da je svaka fotografija podijeljena u devet jednakih dijelova. Na većini današnjih mobitela već imate ocrtanih devet kvadrata kada uključite kameru. Objekt koji želiš fotkati stavi na sjecište tih kvadrata.

Ako pak fotografiraš pejzaž, uvijek se pobrini da dvije trećine fotografije budu rezervirane za ono što ti je u fokusu. Ako želiš sjajnu fotografiju zalaska sunca, poravnaj horizont točno na jednu trećinu pa neka ostatak fotografije budu nebo i sunce.

Pobrini se za kut

Prije nego klikneš za foktu, nađi najbolji kut. Posebice ako slikaš ljude. Nađi kut koji najviše laska tvom modelu. Naime, fotografija, koliko god da je vjerna, nikada neće biti baš kao prizor koji vidimo svojim očima. Stoga, dobro razmisli koji bi kut bio najbolji za najvjerniji prikaz onoga što fotografiraš.

Naštimaj fokus

Bitna stvar za dobre fotke je i fokus. Kamera na tvom pametnom telefonu već je automatski podešena tako da fokusira centar kadra. Međutim, ako je objekt koji želiš slikati izvan centra kadra, samo ga dodirni na zaslonu i fokus će se promijeniti. Osim toga, na mobitelima je moguće zaključati fokus što znači da možeš pomjerati mobitel, a fokus će uvijek ostati ondje gdje ti je objekt koji slikaš. Zgodno, zar ne?

Pazi na svjetlo

Svjetlo igra itekako važnu ulogu kada je riječ o dobrim i kvalitetnim fotografijama. Svakako je najbolje kada je fotografija osvjetljena. Međutim, previše svjetla može je učiniti doslovce negledljivom. Previše svjetla jednako je kao i previše tame jer tada se uopće ne može vidjeti ono što se fotografijom željelo prikazati.

Najbolje je svakako fotografirati na prirodnom svjetlu, i to u tzv. zlatnom ili plavom satu. Zlatni sat možeš „uhvatiti“ svaki dan satak vremena prije izlaska ili zalaska sunca. Plavi sat pak predstavlja vrijeme netom nakon zalaska sunca.

Nađi ravnotežu

Pobrini se da je objekt koji fotkaš čist. Naime, nemoj da u blizini objekta bude bilo kakvih drugih objekata koji će odvlačiti pažnju.

Retuširaj fotku

Zapravo imaš sreću što živiš u modernom digitalnom dobu pa možeš iskoristiti sve čari tehnologije. Stoga, nemoj se ustručavati prilikom retuširanja svojih fotki. Svaki mobitel nudi opciju podešavanja svjetla i kontrasta (a to je i najbitnije). Naravno, imaš i razne filtere, ali je svaku fotku najbolje samostalno podesiti. Osim toga, na tržištu je i pregršt aplikacija kojima možeš kvalitetno obrađivati fotografije.