Image Alt

Trikovi koji će ti pomoći povećati produktivnost

produktivnost

Trikovi koji će ti pomoći povećati produktivnost

Ako postoji nešto čemu ljudi jako teže, a da nije sreća, onda je to svakako povećanje produktivnosti. Dok postoje brojni savjeti o tome kako povećati sreću, dobra vijest je da ni produktivnost, kao ni njezino povećanje, nisu kvantna fizika. Evo nekoliko savjeta koji će ti itekako pomoći.

Produktivnost i odmor se vole

Iako ti se ovaj savjet može činiti kontradiktornim, više ćeš raditi ako zapravo više i odmaraš. Kada su ti mozak i tijelo odmorni, imaš više koncentracije, kreativnosti, a i pamćenje ti je bolje. Sve je to itekako potrebno za produktivan posao, bez obzira na to što radiš.

Ako misliš da što duže radiš, to i bolje radiš, zapravo nije tako. Što duže radiš bez pauze, mozak će ti na neki način pregorjeti. Tek onda ništa nećeš moći raditi. Zato, odmor obvezno uvrsti u svoj radni plan.

Svako jutro pojedi žabu – što to znači?

Mark Twain svojevremeno je rekao da je prva stvar koju uradi ujutro ta da pojede živu žabu. Kada to uradi, ništa loše se ne može dogoditi u ostatku dana. Žaba je, dakle, najvažnija stvar na svijetu. Ono što će ti svakako povećati produktivnost jest odabir prioriteta.

Najveće i najvažnije stvari rješavaj prve, a one koje nisu tako bitne ostavi za kasnije. Najbolje bi bilo da svako jutro pojedeš najružniju živu žabu, dakle, najgore zadatke riješi prve. Na početku posla mozak ti je još uvijek odmoran i zato ga iskoristi za stvari koje traže najviše energije i angažmana.

Zaboravi na multitaskanje

Dok ti mnogi savjetuju da multitaskaš, ti zapravo radi baš suprotno od toga. Naime, multitasking umanjuje produktivnost za čak 40 posto. To je zato što multitaskanje „pojede“ tvoju koncentriranost, ali i povećava stres. Zato, skoncentriraj se na jednu stvar i ne počinji ni s čim drugim prije nego je završiš.

Pravilo od 2 minute

Ako imaš neki zadatak za koji ti treba manje od dvije minute, nikad, ali nikad ga ne ostavljaj za kasnije. Ako ga ostaviš za kasnije, trebat će ti nekoliko puta više. Zahvaljujući ovom pravilu, možeš obaviti poprilično puno dnevnih zadataka.

Na kraju, činit će ti se da ti za gotovo sve trebaju dvije minute. Vidjet ćeš kako polako postaješ stroj produktivnosti i kako sve što radiš, radiš u roku.

Zaboravi na društvene mreže

Jedna četvrtina dana čovjeku ode na društvene mreže, kao i na surfanje internetom. Ako želiš produktivnost u svojoj svakodnevici, onda kad radiš, isključi se s društvenih mreža. Da, teško je, posebice ako radiš u digitalnom marketingu i sličnim branšama gdje su društvene mreže upravo ono što radiš.

U tom slučaju, pokušaj ih ne koristiti za skloranje i gledanje videa s novim receptima ili pak onih sa slatkim i smiješnim životinjama.