Image Alt

U digitalnom svijetu ne zaboravi na moć papira

pisanje papir

U digitalnom svijetu ne zaboravi na moć papira

Pojavom pametnih telefona i drugih uređaja koji nude opciju „bilješki“ mnogi su iz ruku ispustili olovku i papir. OK, takvo je zapisivanje važnih stvari jednostavnije, brže i ono zapisano je uvijek pri ruci. Međutim, potpuno zaboraviti papir i olovku pogrešno je i štetno iz nekoliko razloga.

Pisanje je u našem genetskom kodu

Brojna su istraživanja pokazala kako postoji vrlo snažna veza između ručnog pisanja i aktivnosti mozga. Naime, i djeca i odrasli upijaju puno brže nove informacije kada ih u mozak pohranjuju putem više kanala. Pisanje svakako ojačava vizualni kanal kojim primamo najveći broj informacija.

Naravno, pišemo i dok koristimo pametne uređaje, ali činjenica je da je zapisivanje rukom zapisano u našem genetskom kodu. Možda će kroz nekoliko generacija sve digitalno biti prirodno (točnije, prirodnije nego sada), ali zasad je, koliko god se mnogima ne činilo tako, još uvijek jači ljudski poriv prema „analognom“.

Koliko je istine u tome, potvrđuju i neki pametni uređaji uz koje korisnik dobije olovku samo kako bi dobio taj prijeko potrebni osjećaj pisanja.

Papiru ne može nestati baterije

Pisanje ti pomaže sačuvati pozornost na nešto. Recimo, dok nešto čitaš i paralelno s tim zapisuješ pročitano, i to svojim riječima, pamtit ćeš duže. Osim toga, sve pročitano ćeš bolje i razumjeti.

Također, dobra stvar papira je ta što te nikad ne može iznevjeriti. Njemu ne treba punjenje, nema opasnosti da „neće raditi“ i sl.

Papir vas ne ometa notifikacijama

Pisanje na papiru ne može te dekoncentrirati. Nema vibriranja zbog notifikacija koje dolaze pa koje onda istim trenom moraš provjeriti. Kada pišeš na papiru, imaš ispred sebe jedino papir i svoje misli.

Papir je jednostavnije koristiti zato što je pravljenje mentalnih mapa i bilo kojih drugih skica na papiru prirodnije. To najbolje znaju oni koji obožavaju kombinirati pisano s „črkčkama“ koje im pomažu da nešto bolje upamte.

Papir ne zadaje glavobolje

Osim što je prirodnije, korištenje papira je i zdravije. Svima nam je dobro poznat osjećaj bolnih i teških očiju nakon cjelodnevnog gledanja u monitor. Koliko god da smanjimo svjetlost na monitoru, ona tijekom prekomjernog korištenja postaje štetna. Tako se lako mogu javiti problemi s očima, glavobolje, ali i poteškoće sa spavanjem i slične smetnje.

Stoga, osim pametnih uređaja, ne škodi ti imati i blokić i olovku.