Image Alt

Uz ovih 5 savjeta tvoj CV nitko neće odbiti

CV

Uz ovih 5 savjeta tvoj CV nitko neće odbiti

Prvi dojam je najvažniji. Prvi dojam u pronalasku posla nije ni tvoja odjeća, ni frizura, ni držanje, nego tvoj životopis. Nauči kako pisati CV s kojim će te svaki poslodavac poželjeti zaposliti odmah i sada.

CV ne smije biti predug

Prvo i najvažnije, životopis ne smije biti duži od dvije stranice A4 formata, a i to se zna katkad pokazati predugačkim. Naime, poslodavci se u prosjeku na jednom CV-ju zadrže manje od 2 minute. Stoga, zaboravi na opisivanje „Markovih konaka“ i piši sve kratko, jasno i sažeto. Sve male detalje koji će baš tebe istaknuti u masi drugih kandidata ostavi za intervju uživo.

Prije slanja životopis svaki put malo doradi

Predaješ CV kod desetak različitih poslodavaca i kod svakoga predaš identičan dokument. Nemoj to raditi. Za svaki posao svoj životopis malo doradi. Naravno, sagradi dobre temelje svoga CV-ja tako da ne moraš svaki put apsolutno sve iznova pisati. Međutim, svaki poslodavac traži točno određena znanja i vještine pa se potrudi da baš te istakneš u životopisu koji baš tom poslodavcu predaješ.

Pripazi na gramatiku i pravopis

Jedna od najvažnijih stvari je i gramatika i pravopis. Pročitaj ga nekoliko puta prije slanja, daj prijateljima da ga i oni pročitaju jer često svoje greške nećeš moći tako brzo i lako uočiti. Osim toga, struktura tvog CV-ja treba biti besprijekorna. Tako napisan CV ukazuje da iza njega stoji organizirana osoba.

Podaci koje navodiš u životopisu trebaju biti poredani kronološki, i to od najnovijih podataka do onih u prošlosti. Međutim, zbog dužine životopisa te je podatke potrebno navesti samo u tezama. Ponavljamo, detalje s kojima se možeš pohvaliti sačuvaj za intervju.

Stalno osvježavaj svoj životopis

Bez obzira jesi li u potrazi za poslom ili ne, s vremena na vrijeme čekiraj i osvježi svoj životopis. Svaki put kada ti se dogodi nešto važno vezano za (buduću) karijeru, napiši to. Bez obzira je li riječ o novom tečaju, diplomi ili razvijanju novih vještina. Što god misliš da ti može koristiti, ubaci u temelje svoga CV-ja. Kasnije ćeš ionako trebati to malo izbrusiti, ovisno o poslu na koji se javljaš.

Pozabavi se i oko vizuala

Kao što je već spomenuto, prvi dojam je jako važan. Stoga, potrudi se malo oko vizuala svoga životopisa. To posebice vrijedi za one koji se javljaju na poslove u nekim kreativnim industrijama.

Neka ti rečenice budu kratke, a svakako na internetu možeš pronaći predloške po kojima možeš napisati CV. Ti predlošci dizajnirani su tako da je onome tko čita sve pregledno, zanimljivo, a važne informacije prve će iskočiti i time zaokupiti pažnju poslodavca.