Image Alt

Vodič kroz dobar marketinški video

PVZG video

Vodič kroz dobar marketinški video

Zanimljiv marketinški video s kojim će se gledatelji emocionalno povezati nije lako osmisliti, a ni snimiti. No pogađaš, uvijek se tu nađe i pokoji trik iskusnih marketinških znalaca. Zato nastavi čitati i otkrij kako ih primijeniti i stvoriti kvalitetan marketinški video sadržaj.

Ispričaj im priču

Znaš li one videe koji vrište prodajnim sadržajem? Vjerojatno ih ni ti, kao ni većina ljudi, ne voli i izbjegava. Iako gledanje na stvari isključivo iz svoje perspektive često može biti loše, ovdje će ti dobro doći. Zato prilikom izrade videa fokus stavi na pričanje priče. Postići ćeš veću efikasnost fokusirajući se na potrošačeve želje, potrebe i maštanja.

Dobar storytelling sastoji se od mnogo opisivanja. Takvim se nizovima, bilo vizualnim ili komunikacijskim, zapravo aktivira rad cijelog mozga. Umjesto da opisuješ karakteristike proizvoda i čitaš specifikacije, radije ispričaj priču punu slasnih, sočnih opisa i radnje. Svi volimo dobru priču, a upravo ona – prodaje.

Ulovi im pažnju

Ljudi su sve nestrpljiviji i imaju sve manje vremena. Zato pozornost gledatelja moraš privući već na početku, točnije, u prvim sekundama. Ako to uspiješ (koristiš li se storytellingom, već si na pola puta), veća je mogućnost da se gledatelji zakače na video. Pokušaj razmišljati izvan kutije i otkrij nove, zanimljive, uzbudljive i drugačije mogućnosti izražavanja. Ne kompliciraj sa stručnim izrazima, već prvenstveno obrati pozornost da je video razumljiv i zabavan publici.

Skrati što više možeš

Ne kažemo da tvoj video treba trajati 10 sekundi, ali bi trebao biti kratak i jasan. Istraživanja su pokazala da je optimalno trajanje marketinškog videa između 60 i 90 sekundi, dok su oni od 2 minute, u očima potrošača već predugi.

Osmisli zanimljiv naslov

Ovisno o platformi na koju plasiraš video, možda će ti zatrebati i prigodan naslov. Naravno, zanimljivost je ponovno prvi čimbenik koji moraš ispuniti. Potrudi se da naslovom gledatelja ‘upecaš’ iz prve. S druge strane, pripazi da previše ne odskače od teme. Zašto? Zato što ćeš tako, između ostalog, postići veću vjerojatnost da će se video prikazati pri vrhu pretraživanja.

Pozovi glazbu u pomoć

Svi znamo da glazba budi mnoštvo emocija i pojačava atmosferu. Dok gledaš filmove i serije, sigurno primjećuješ tonove prigodnog tonaliteta, i to baš u ključnim trenucima radnje. Zato budi na oprezu kada donosiš odluku o glazbi koju stavljaš u video. Točnije, neka tonovi, ritam i instrumenti što bolje odgovaraju žanru, poruci i kontekstu kojeg želiš prenijeti gledatelju.

Reci što želiš

Već smo zaključili da je video dobro bazirati na priči, a ne ‘direktnoj prodaji’. No to ne znači da ne bismo trebali jasno dati do znanja što je poželjna akcija. Pritom izrazi sve njezine pogodnosti. Ako pratiš neke vlogere, sigurno u svakom videu primjećuješ njihov poziv na praćenje kanala. Kad iz videa u video na raspolaganju imaš teme koje su ti zabavne i poučne, jedan kratki call to action sigurno ti ne smeta. Ništa drugačije nije niti u marketinškom videu, zato slobodno daj do znanja što njime želiš postići.