Image Alt

Vodič kroz poslovne sastanke za introverte

pvzg introverti

Vodič kroz poslovne sastanke za introverte

Biti povučena osoba u poslovnom svijetu zna biti poprilično teško. Donosimo ti savjete uz koje ćeš preživjeti sastanke, ali i savladati strah od iznošenja mišljenja pred grupom ljudi.

Istraživanjem do savršenstva

Dok je ekstrovertima lakše smisliti ideje i riješiti problem brainstormingom, tebi je, vjerujemo, jednostavnije provesti istraživanje. Kako u većini slučajeva znaš o čemu će se pričati na sastanku, pripremi se unaprijed. Tako ćeš iskoristiti svoje znanje i vještine kako bi ti najbolje rješenje došlo i prije ulaska u sobu za sastanke.

Lakše s kofeinom

Nitko ne kaže da se moraš u potpunosti odreći kave, no ispijanje više šalica kave moglo bi u tebi stvoriti nervozu. Tako će ti na poslovnom sastanku samo biti neugodnije. Pronađi drugi način da postigneš veću produktivnost i smirenost. Isprobaj meditaciju ili ukusni biljni čaj. Za tren oka ispijat ćeš ga svaki put prije sastanka, a tvoja će koncentracija i staloženost biti na mjestu.

Ranije na sastanku

Ulazak u sobu punu osoba može izazvati nervozu.  No, nemaš brige, ovakav ćeš si scenarij olakšati ranijim dolaskom. Pojaviš li se ranije na dogovorenom mjestu, imat ćeš priliku sve dočekati i tako situaciju ipak donekle kontrolirali. Najbolje je to što sve možeš odraditi sa svog mjesta.

Vježbaj svoj govor na prijateljima

Ako moraš iznijeti cijeli projekt ili ideje, nemoj si dopustiti improvizaciju. Raspiši na papir sve što želiš poručiti svojim kolegama, a potom govor vježbaj ispred ogledala ili sa svojim prijateljima. Takva će ti praksa omogućiti da osvijestiš eventualne greške, ali i izgradiš samopouzdanje.

Tijelo mnogo govori

Govor tijela od velike je važnosti, posebice u poslovnom svijetu. Nemoj dopustiti da potoneš u stolicu u kojoj sjediš, jer tako svima poručuješ da ne želiš komunicirati. Radije iskoristi vrijeme prije sastanka da u red dovedeš svoj govor tijela. I u ovome ti, naravno, mogu pomoći prijatelji. Kolege nastoj gledati u oči, povremeno kimaj glavom i drži se uspravno. Kada pričaš, lagano se nagni prema stolu. Osim što ćeš tako lakše i razgovjetnije komunicirati s drugima, tvoje mišljenje će postati važno jer će se ovoga puta doista i čuti.

Spriječi požurivanje

Ideje prezentiraj onim tempom koji tebi odgovara. Kolege koji te požuruju ili prekidaju uvijek možeš ljubazno zamoliti da imaju malo strpljenja. Ako netko ima pitanja vezana uz tvoju prezentaciju, predloži da se pitanja zapišu pa ćete im se zajedno vratiti na kraju.