Image Alt

Web dizajn i greške koje moraš izbjegavati

web dizajn

Web dizajn i greške koje moraš izbjegavati

Kojim god poslom da se baviš, jedna od najvažnijih stvari koju možeš imati je dobra web stranica. Na kraju, znaš i po sebi. Kada vidiš neku stranicu koja je neuredna, nepregledna i koja izgleda kao da je iz prošlog stoljeća, sigurno te neće privući da se zadržiš kod tog brenda. Stoga, evo koje greške, kada je u pitanju web dizajn, moraš izbjegavati.

Web dizajn ne trpi „kaligrafske“ fontove

Da, može izgledati prekrasno kada na svoju web stranicu staviš neki fancy font. Međutim, razmišljaj o tome koliko je to jednostavno čitati. I nije baš lako, zar ne? Nitko se neće htjeti zadržati na stranici na kojoj se treba mučiti s čitanjem da dobije neku informaciju. Stoga, izbjegavaj prestilizirane fontove koji izgledaju više kao kaligrafija nego kao bilo što drugo.

Presitna slova nitko ne voli čitati

Znaš ono kad dođeš na neku web stranicu pa imaš osjećaj da dobiješ dioptriju dok nešto čitaš? To se obično javi kad su negdje presitna slova. Eh, izbjegavaj i to. Još više zato što kada se stranica otvori na mobilnom uređaju, još će se manje vidjeti. Na kraju krajeva, nitko (pa ni ti vjerojatno) ne voli mijenjati postavke rezolucije zaslona.

Idealna veličina fonta ovisi o WordPress temi i fontu koji odabereš, ali veličina između 12 i 14 su uobičajene veličine za web stranice.

I s bojama trebaš raditi pametno

Jako bitna je i – boja. Ipak je ona „najvizualniji“ dio cijeloga dizajna. Naravno, želiš da tvoja web stranica izgleda lijepo i privlačno, ali ako preferiraš svijetle boje, moraš znati da se one teško čitaju. Izbjegavaj svijetlo sive, plave i zelene nijanse za tekst jer su često gotovo nemoguće i nevidljive za čitanje.

Kada smo kod boja, pripazi i na pozadinske boje. Tamne pozadine su ubojice web stranica. Naravno, mogu izgledati lijepo, ali što će ti to kada nisu funkcionalne? Drži se svijetlih pozadina i tamnog teksta, a nipošto obrnuto.

Pažljivo i s fotkama!

Kažu da fotka govori tisuću riječi. Istina, međutim, i s njima treba pažljivo. Previše vizualnog sadržaja ubit će srž i vrlo vjerojatno možeš otklizati u kič. Naravno, i premalo fotografija ili drugih slika može biti pogubno. Danas, a posebice na internetu, ne želi sadržaj koji je neprivlačan i nezanimljiv. A, budimo realni, suhoparni tekst itekako je neprivlačan i nezanimljiv.

Ne zaboravi unijeti sebe

U svim ovim pravilima ne zaboravi da web stranici koju TI dizajniraš uneseš upravo ono najvrjednije – sebe. Ovisi o tome o čemu se radi na tvojoj web stranici, ali dopusti da se ljudi zaljube baš u tvoju osobnost i sve ono što ti predstavljaš. Vjeruj, osobnost i personaliziranost danas su itekako na cijeni.