Image Alt

Zašto podržati domaće crowdfunding kampanje (i koje trenutno traju)

PVZG_crowdfunding

Zašto podržati domaće crowdfunding kampanje (i koje trenutno traju)

Sigurno već poprilično dobro stojiš sa znanjem o društveno financiranim kampanjama. No, koliko znaš o uspješnim primjerima crowdfundinga u Hrvatskoj? U nastavku ti donosimo pregled zanimljivih kampanja, uz više od nekoliko razloga zašto trebaš podržati hvalevrijedne projekte!

Od pametnog novčanika do maslinova ulja

Hrvatima crowdfunding nikako nije nepoznanica. Zapravo, na stotine brendova, projekata i glazbenih bendova na taj su način osigurali potrebna sredstva za daljnji korak u karijeri, bila to produkcija finalnog proizvoda ili tisak vinila. Cijeli je niz nevjerojatnih projekata na taj način zasjalo u punom sjaju, od micro:bitova do edukativne društvene igre “Strašne žene”. No, kad razmislimo o najupečatljivijim projektima, među prvima se ističe Baggizmo, o kojem smo na PVZG-u imali prilike čuti još 2016. godine. Pametan novčanik “naoružan” svjetlom i Bluetoothom osvojio je brojnu publiku i u kampanji skupio više od 39 tisuća kuna.

Drugi zanimljiv primjer za kojeg možda ne znaš svakako je projekt ilustrirane knjige Milivoja Ćerana. Tematika nordijske mitologije potaknula je pomalo neočekivan interes. Planirani cilj crowdfundinga bio je prikupiti 9 tisuća dolara, no donatori su otišli i više od nekoliko koraka dalje – pa donirali preko 75 tisuća dolara.

A znaš li za Hvar Gourmet, maslinovo ulje punjeno u boce s UV zaštitom? Prednosti prirodnog položaja i znalačkog uzgoja tvorci projekta su oblikovali u kampanju koju je podržalo 116 donatora, s iznosom od preko 13 tisuća kuna. Nije loše!

Budi točka na I odličnim idejama

Za svaki crowdfunding projekt za razvoj od ideje do realizacije treba samo malo podrške. Financijske, doduše, ali računaj da u tom doprinosu ne sudjeluješ samostalno, već u društvu veće grupe ljudi. I svaka se kuna računa! Puno je prednosti koje time možeš ostvariti a ove su samo neke od njih.

1. Osjećaš se dobro jer si dio kolektiva

2. Dobit ćeš nagradu (perk), a možda i proizvod inače ograničene dostupnosti

3. Obično je riječ o prednarudžbi na koju dobiješ i popust

4. Sudjeluješ u nečemu što će olakšati život i tebi i drugima

Podrži korisne ideje već danas

Dok će kraj ljeta vjerojatno označiti početak novih zanimljivih i korisnih kampanja, ipak su trenutno na snazi neke od njih. Želiš li podržati hrvatsku umjetnost ili na svoj način pomoći životinjama u skloništima, ne moraš čekati jesen.