Image Alt

Zašto trebaš (početi) volontirati

volontirati_volontiranje

Zašto trebaš (početi) volontirati

Tijekom studiranja svatko nastoji skupiti što više iskustva, što profesionalnog, što osobnog. Jedna aktivnost koja neraskidivo veže oba iskustva svakako je volontiranje. Kada kreneš volontirati, to će cijeniti zajednica, cijenit će svaki poslodavac, a ti više nećeš poželjeti prestati s tom humanom aktivnošću. Pogledaj zašto volontiranje treba biti sastavni dio svačijeg života.

Volontirati znači primati

Svi koji su se okušali u volontiranju, potvrdit će kako je to aktivnost u kojoj samo naizgled dajete. Možda dajete svoje slobodno vrijeme i energiju, ali zasigurno puno više toga primate. Volontiranjem razvijaš niz osobnih i socijalnih vještina poput suosjećanja, organiziranosti, snalažljivosti. Dok volontiraš, naučiš kako se ponašati i u stresnim situacijama. Jednostavno, volontiranje svakoga čini zdravijom, sretnijom i ispunjenijom osobom.

Nije ni čudno kada znaš da si baš ti promjena koja tvoju mikro ili makro zajednicu čini boljom i uspješnijom. Stoga, ne razmišljaj puno i kreni s volontiranjem čim prije.

Može ti pomoći i u zaposlenju

Volontiranje je poprilično društvena aktivnost. Tijekom volontiranje upoznat ćeš hrpu novih ljudi za koje ćeš moći garantirati da su kvalitetne i dobre osobe (inače sigurno ne bi volontirali). Osim što ćeš među njima možda steći prijatelje za cijeli život, mogu ti danas-sutra pomoći i u budućem zaposlenju. Volontiranjem ćeš proširiti svoju mrežu kontakata i poznanstava, a netko će od njih zasigurno moći potvrditi koliko je velika tvoja predanost zadacima koje valja izvršiti.

Život ti postaje aktivniji

Za sve one koji se ne mogu nikako pokrenuti, volontiranje će biti odličan način da u svoj život unesu malo dinamike. Kada se obvežeš da ćeš pomagati zajednici u nečemu, teško da ćeš željeti prekršiti taj dogovor.

Osim toga, možeš pronaći mjesto za volontiranje koje je negdje na otvorenom, u prirodi. Kada jednom otkriješ sve čari aktivnog života, teško ćeš se poželjeti vratiti na kauč.

Veće odricanje – veća ispunjenost

Iako možeš volontirati u svojoj zajednici, oni koji su spremni podnijeti veću žrtvu, mogu se okušati u volontiranju u zemljama Trećeg svijeta. Možeš pomagati u sirotištima, sudjelovati u gradnji škola, brinuti se o siromašnima i nemoćnima… Iako mnogima volontiranje u Africi zvuči kao prilika za avanturu, trebaš znati da je prije svega u pitanju veliko odricanje. Međutim, oni koji su spremni na takvo što, trebaju znati da u volontiranju s velikim odricanjem dolazi još veća nagrada u obliku sreće, zadovoljstva i ispunjenosti.