Image Alt

Damir Imamović, glazbenik i istraživač tradicionalne glazbene baštine gostuje na PVZG-u

Damir Imamović, glazbenik i istraživač tradicionalne glazbene baštine gostuje na PVZG-u

U srijedu, 11. prosinca 2019. u sklopu kolegija Menadžment kulturne baštine, s počekom u 19:25 sati gostujuće predavanje održat će glazbenik i istraživač tradicionalne glazbene baštine Damir Imamović.

Damir Imamović (1978.) jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Osobitost je njegova pristupa u prožimanju tradicije koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih obitelji, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem povijesnih pisanih i zvučnih izvora. Profesionalni rad započeo je upravo iz istraživačkog rakursa, priređujući 2004. u suradnji s Farah Tahirbegović zbirku pjesama svojega djeda Zaima Imamovića, jednoga od najčuvenijih interpreta sevdalinke. U tom dijelu njegova rada od iznimne je važnosti knjiga Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća (2016.), današnji osnovni kompendij o ovome glazbenom žanru. Izlasku knjige prethodila je velika multimedijalna izložba “Sevdah, umjetnost slobode” koju je Damir postavio u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu krajem 2015. godine.

Kao glazbenik djeluje od 2005. i do sada je izdao šest albuma, od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića. Surađivao je s nizom uglednih glazbenika, gostovao na pozornicama širom svijeta (na njegovoj internetskoj stranici www.damirimamovic.com dokumentirani su bezbrojni koncerti u zemljama jugoistočne, zapadne i srednje Europe te SAD-u, Indiji i Kini) te pisao glazbu za kazalište i film. Njegovo istraživanje, razumijevanje i praksa novoga sevdaha središnjom je temom i dokumentarnoga filma Sevdah Marine Andree Škop (2009.). Dobitnik je dvije važne godišnje nagrade kolektivne, bh. autorske agencije AMUS: za promociju tradicionalne muzike BiH (2016.) i za autorstvo u tradicionalnoj muzici (2017.).

Pored glazbenog stvaralaštva, Damir Imamović 2010. godine pokreće i obrazovni projekt SevdahLab, putujući “laboratorij sevdaha” posvećen povijesti i estetici ovoga žanra, gdje u formi interaktivnih predavanja i radionica objedinjuje istraživačku i glazbeničku stranu svojega djelovanja te izlaže povijest, estetiku i zanatske tajne sevdaha kao tradicionalne umjetnosti.

Pozivamo sve zainteresirane studente da se pridruže gostujućem predavanju koje će se održati u učionici 312.