Image Alt

KORACIMA BAŠTINE

KORACIMA BAŠTINE

Koncert hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

6. listopada 2019. godine u 19.30 sati

 

Nematerijalna kulturna baština poseban je dio tradicijske kulture upravo zbog svoje neopipljivosti. Radi se o naučenim umijećima koja se ne mogu sačuvati u muzejskim zbirkama, već žive u kolektivnoj svijesti društva. Stoga su ovakvi koncerti prvenstveno zahvala svim pojedincima i društvima koja se trude održati znanje o određenom kulturnom dobru, a zatim i poticaj ostalima da se s istim upoznaju i prenose ga dalje.

Koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu Posudionica i radionica narodnih nošnji želi prikazati nematerijalna dobra hrvatske tradicijske kulture koja su uvrštena na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Različiti oblici tradicijskog pjevanja, plesa i sveukupnih tradicijskih običaja zaživjet će na pozornici početkom listopada u najljepšim primjercima narodnih nošnji Hrvatske. Uz najbolja kulturno-umjetnička društva Zagreba i Hrvatske koji su čuvari određenih nematerijalnih kulturnih dobara program će uveličati i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – Lado.

Ulaznice po 50,00 kuna dostupne su na blagajni Posudionice i radionice narodnih nošnji (Ulica baruna Trenka 1) svakim radnim danom od 8 do 16 sati.