Image Alt

KULTUROM DO ZDRAVLJA – Usudi se doći na 2. Zagreb MentalFest!

face event cover

KULTUROM DO ZDRAVLJA – Usudi se doći na 2. Zagreb MentalFest!

Studenti 3. g. Menadžmenta i produkcije u kulturi PVZG-a zajedno s prof. Marinom Pejnović koja predaje Organizaciju događaja sudjeluju u organizaciji 2. Zagreb MentalFesta.

Dvodnevni festival kulture i mentalnog zdravlja okupit će razne stručnjake i umjetnike iz područja psihijatrije, psihologije, likovnosti, kiparstva, glume, književnosti i glazbe.

Nije uvijek lako razumjeti prijatelje, voljene osobe, kolege na poslu ili nepoznate osobe koje se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja. Rečenice poput „Ponekad se osjećam kao stvar, broj o kojem oni raspravljaju nakon vizite. Postalo mi je nenormalno živjeti normalno“ trgnu nas na trenutak, ali što ćemo onda s njima?

wall slike2

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz mentalno zdravlje potražite na 2. Zagreb MentalFestu koji će se održati 24.5.2019. na Strossmayerovom trgu i 25.5.2019. u Školi narodnog zdravlja „Andrija Šampar“. Slogan ovogodišnjeg Zagreb MentalFesta #USUDISE nastao je iz potrebe da se dijalogom u javnom prostoru osvijesti destigmatizacija osoba koje se suočavaju s psihosocijalnim teškoćama. Slogan #usudise je zapravo i poziv svim građanima da prvoga dana festivala od 17 sati na zelenim klupama Strossmayerovog trga mogu razgovarati o svojim teškoćama s uglednim psihijatrima i psiholozima. Usudite se potražiti pomoć!

Nakon ugodnog razgovora očekuju Vas i brojne druge zanimljivosti – izložbe likovnih umjetnika te čitanja poezije i proze pisaca.

U bloku Tko je ovdje lud? održat će se svojevrsni poetsko-prozni dvoboj autora koji u svojim djelima provlače problematiku mentalnog zdravlja: Sanja Baković, Drago Glamuzina, Kristian Novak, Natalija Mihelin, Livija Reškovac i Milko Valent te članova Ludruge koji pišu poeziju iz osobnog iskustva

Program prvog dana ZagrebMental Festa nastavljamo u odličnoj amosferi sa stand-up komičarima iz Studija smijeha, a završavamo live svirkom na Strossmayerovom trgu, gdje će nastupiti Muzika za dobar đir / Tesa Litvan / Ivan Čuić / Matija Dedić / Maja Posavec / Ivana Starčević / Vanda Winter/  Ivan Đuričić / Ivana Kindl / Mate Matišić /  Vid Hribar i Nina Bajsić / Sara Renar / Jeboton / Gosti iznenađenja.

Cjelokupni program vodi naša mlada glumačka zvijezda ZKM-a Adrian Pezdirc i suosnivač inicijative BoliMe.

Kampanju #usudise podržali su: Jelena Miholjević / Vili Matula / Adrian Pezdirc / Doris Šarić Kukuljica /Ivana Kindl/  Dado Ćosić / Frano Mašković/ Lucija Šerbedžija / Barbara Nola / Ana Maras Harmander / Judita Franković/ Amanda Prenkaj.

Udružimo snage i učinimo svakodnevnicu ljepšom i boljom  svima koji imaju teškoće s mentalnim zdravljem. Možda si to danas ti, sutra tvoja majka, sestra, dečko… Nitko ne zna što nam sutra donosi i zato, poručimo im da nisu sami, zagrlimo ih i popričajmo s njima jer kako kaže Mate Matišić „Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan“. Budimo l(j)udi, usudi se doći na 2. Zagreb MentalFest!