Image Alt

Održana promocija nove knjige Lucije Ljubić

Održana promocija nove knjige Lucije Ljubić

Predstavljanje nove knjige “Od prijestupnice do umjetnice. Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica” održana je u četvrtak 30. siječnja 2020. godine u Hrvatskom kulturnom klubu.

O knjizi su govorili recenzenti akademik Boris Senker te izv.prof.dr.sc. Ivan Trojan, te Branko Čegec, urednik izdavačke kuće Meandar Media d.o.o. u sklopu koje je knjiga i objavljena u suradnji s Akademijom za kulturu i umjetnost u Osijeku. Predstavljanje je u prepunoj dvorani vodila Mira Muhoberac, predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Akademik Senker istaknuo je autoričin jasan i koncizan izričaj, te argumentiran i sustavan pristup istraživanju teatrološke građe, dodajući kako je posebnost knjige u činjenici da donosi detaljan uvid u položaj glumice u hrvatskom kazalištu u raznim kontekstima.

Nadalje, izv.prof.dr.sc. Ivan Trojan je naglasio metodološku analizu djela koje je uvršteno kao sveučilišni udžbenik za studente društveno-humanističkih studija. “Autorica rasvjetljuje umjetnički i društveni glumački udio u hrvatskoj kulturi, usredotočuje se na glumačke osobnosti, repertoar odigranih kazališnih uloga, podjele u kritici i teoriji na ustroj glumačke izobrazbe i organizaciju kazališnog života, što ovu knjigu čini važnim prinosom u hrvatskoj teatrologiji.”

Na kraju se okupljenima obratila i autorica izv.prof.dr.sc. Lucija Ljubić koja je uz brojne zahvale upućene izdavaču, recenzentima te okupljenim kolegama i studentima, posebno istaknula i svoj angažman na preddiplomskom stručnom studiju Menadžmenta i produkcije u kulturi na Poslovnom veleučilištu Zagreb. Istaknula je trenutnu generaciju motiviranih studenata koji iniciraju kvalitetne akademske rasprave te tako doprinose i njezinu preispitivanju znanstvenog opusa koji je stvorila, kao i nastavničke obaveze, motivirajući ju da bude što bolja u daljnjem radu.

PVZG iskreno čestita izv.prof.dr.sc. Luciji Ljubić na ovom postignuću.