LICE USPJEHA: Valentina Filipović

Već nekoliko godina obnašate funkciju direktorice Agromativ prometu d.o.o. pri čemu ste zaduženi za brojna područja: od planiranja, kontrolinga do upravljanja odnosa s klijentima, ali i zaposlenicima. Koji dio smatrate najizazovnijim?

Da, obnašam funkciju direktorice u Agromativprometu već neko vrijeme. S obzirom na širok spektar odgovornosti koje nosi moja pozicija, mogu reći da je svako područje izazovno na svoj način. No, moram istaknuti da upravljanje odnosima s klijentima predstavlja poseban izazov. Svaki klijent ima svoje specifične zahtjeve i očekivanja, a važno je osigurati njihovu potpunu zadovoljstvo našim uslugama.

Kako bi otkrili što kupci doista žele tvrtke i brendovi koriste razne metode i tehnike. Koje metode i tehnike usmjerene ka otkrivanju želja potrošača ocjenjujete najkreativnijima?

Uistinu, otkrivanje stvarnih želja kupaca ključno je za uspješno poslovanje. Smatram da su metode kao što su fokusne grupe i dubinski intervju najkreativnije. One omogućuju direktan kontakt s potrošačima, što pruža dublji uvid u njihove potrebe i želje. Također, analiza društvenih medija i praćenje digitalnih tragova kupaca također su vrlo korisni alati za razumijevanje njihovih preferencija.

U središtu Vašeg diplomskog rada je uloga neuromarketinga u prodajnoj strategiji. Što Vas je privuklo navedenoj temi? Možete li izdvojiti primjer jedne prodajne strategije u kojoj je korišten neuromarketing?

Dublje razumijevanje procesa donošenja odluke potrošača, ali i kako naši mozgovi reagiraju na marketinške podražaje zaista je intrigantno područje. Upravo ta želja za razumijevanjem potaknula me na istraživanje ove teme. Jedan zanimljiv primjer primjene neuromarketinga: bila je studija slučaja koju je napravio Neurensics u kojoj su za svog klijenta, kompaniju Philips, analizirali izgled pakiranja. Studija se fokusirala na dva identična pakiranja, jedno s elementima pozicioniranim na lijevoj, a drugo na desnoj strani. Testiranje se radilo pomoću fMRI skenera, a promatrao se balans između pozitivnih i negativnih emocija. Rezultati su presudili u korist pakiranja s elementima na desnoj strani.

Koje biste etičke dvojbe Vi istaknuli u primjeni neuromarketinga?

Primjena neuromarketinga može donijeti izvanredne prednosti, ali također nosi određene etičke dvojbe. Jedna od njih je pitanje privatnosti potrošača. Praćenje i analiza neuroloških reakcija može otkriti duboke emocionalne odgovore, što može dovesti do narušavanja privatnosti potrošača. Također, postavlja se pitanje manipulacije, kojom bi se marketinške strategije prilagodile na način da potiču kupnju na temelju neuroloških reakcija, bez da potrošači zaista shvaćaju svoje motive.

Koja znanja i vještine stečene na studiju Marketinga i komunikacija na Poslovnom veleučilištu Zagreb primjenjujete u svakodnevnom poslovanju?

Studij Marketinga i komunikacija na Poslovnom veleučilištu Zagreb pružio mi je temeljne koncepte marketinškog planiranja, komunikacije i analize tržišta. Znanja o segmentaciji tržišta, izradi marketinških strategija i upravljanju brendom izuzetno su korisna u svakodnevnom poslovanju.

 

Share