Image Alt

PVZG

Maks Prebeg

LICA USPJEHA: MAKS PREBEG

,,U svakodnevnom poslovanju jako su mi  pomogle vještine i znanja stečene na Poslovnom veleučilištu Zagreb. Prvenstveno komunikacija s poslovnim partnerima (klijentima), javni nastup, promocijske aktivnosti te istraživanje tržišta i javnog mijenja” – Maks Prebeg

  1. Član ste Savjeta mladih grada Zagreba koji sljedeći tjedan organizira trodnevnu edukaciju koja će obuhvatiti i simuliranu sjednicu Gradske skupštine grada Zagreba. Koja je uloga Savjeta i kako je došlo do ideje za organizaciju ovakvog događanja?

Uloga Savjeta mladih Grada Zagreba je da promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u Gradu Zagrebu. U okviru svog djelokruga Savjet mladih Grada Zagreba potiče: informiranje mladih o svim pitanjima značajnim za unaprjeđivanje položaja mladih, razvoj financijskog okvira provedbe politike za mlade i potpore razvoju organizacija mladih i za mlade, sudjeluje u izradi, provedbi i praćenju provedbe gradskih programa za mlade i još mnogo toga. Ideja za realizaciju ovog događaja je došla da približimo mladima kako funkcionira Gradska skupština Grada Zagreba, kako sudjelovati u raspravi te kako argumentirano raspravljati. Kroz pripremne radionice naučit će upravo to – kako javno nastupiti, kako složiti dobar amandman i argumente za njega te kako općenito funkcionira Skupština, odnosno koje su procedure oko donošenja jednog programa za mlade. Sve naučeno na pripremnim radionicama mladi bi trebali predstaviti na središnjem događaju, a to je simulirana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, 4. lipnja 2022. u pravoj Skupštini Grada Zagreba.

 

  1. Kakav je po Vašem mišljenju položaj mladih u društvu? Kako osigurati njihovu veću vidljivost?

Položaj mladih u društvu u današnje doba pandemije, inflacije i globalnih promjena je doista izazovno. Dodatno u Hrvatskoj otežavaju okolnosti da odrastaju u tranzicijskom društvu s tek dva desetljeća iskustva izgradnje demokratskog društvenog i političkog poretka i tegobnim iskustvom rata na vlastitom teritoriju čije su materijalne, društvene i političke posljedice još prisutne. No, i bez takvih dramatičnih društvenih poremećaja razdoblje individualnog sazrijevanja uvijek je bremenito specifičnim teškoćama s kojima se suočavaju kako mladi koji se trebaju integrirati u određeno društvo, tako i društvo koje treba prepoznati i apsorbirati novine koje svaka nova generacija u većoj ili manjoj mjeri donosi. Opet, nedavno je izašao podatak da je povijesno niska nezaposlenost mladih u Hrvatskoj i ona iznosi ispod 31.500 mladih i to me izrazito veseli. Isto tako, minimalna studenska satnica za rad se praktički u par godina udvostručila, povrat poreza za mlade je 50-100% veći, prilika poslodavcima da preko pripravništva imaju priliku nekog zaposliti bez radnog iskustva, a da mu veći dio pokriva država. Sve su to stvari koje mladima pružaju priliku u Hrvatskoj i da danas više nitko ne priča o velikom iseljavanju mladih iz Hrvatske.

 

  1. Nedavno ste završili specijalistički diplomski stručni studij Marketinga i komunikacija. Koja znanja i vještine stečene na Poslovnom veleučilištu Zagreb primjenjujete u svakodnevnom poslovanju?

Da, nedavno sam završio specijalistički diplomski stručni studij marketinga i komunikacija. U svakodnevnom poslovanju jako su mi pomogle vještine i znanja stečene na Poslovnom Veleučilištu Zagreb. Prvenstveno komunikacija s poslovnim partnerima (klijentima), javni nastup, promocijske aktivnosti te istraživanje tržišta i javnog mijenja sve redom sastavnice raznih kolegija kroz svih 5 godina obrazovanja na Poslovnom veleučilištu Zagreb.

 

  1. Koji su Vaši dugoročni planovi? Hoćete li nastaviti s obrazovanjem?

Svima govorim kako mi je u zadnje vrijeme čudno da nakon 20 godina prolaska svih razina obrazovanja je sve to završilo. Definitivno ću nastaviti s obrazovanjem kroz sustave cjeloživotnog obrazovanja za koji se nadam da i Vi na Poslovnom veleučilištu Zagreb razmišljate uvesti. Dugoročni plan je upisati doktorat kada skupim još poslovnog iskustva, a velika želja mi je jednog dana predavati u obrazovnoj ustanovi te planiram na ljeto upisati na nekom od fakulteta Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje nastavnika (PPDMN).