Image Alt

LICA USPJEHA – NAŠA PRIČA

LICA USPJEHA – NAŠA PRIČA

Od ideje do realizacije na tržištu nekretnina – HOTO Grupa

 KREŠIMIR HORVATINČIĆ

 ‘PVZG je dao jedan konkretan okvir mom praktičnom znanju. Ne bih ga mijenjao ni za što i svakome rado preporučam da pokušaju isto. ”

  • Kako ste se odlučili za samostalno pokretanje posla?

Otkad znam za sebe moja je obitelj u privatnom sektoru. Kako i sam imam naklonosti kreaciji prirodan je slijed stvari da sam se uklopio u poslovanje naše obiteljske tvrtke.

  • Kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj? (tu mislim na administrativne prepreke, otvaranje tvrtke, brojne namete na koje se žale poduzetnici, pronalazak ljudskih resursa)…

Nigdje nije lako biti poduzetnik, pa tako ni u Hrvatskoj. S druge strane izuzetno je zadovoljavajuće kad vidite što ste stvorili i iskustvo koje ste pritom stekli. Prepreka uvijek ima, no tim je slađe kad projekt uspješno dovršite. Investitorima koji se bave sličnim projektima vani sva su vrata otvorena i država pronalazi načine kako im olakšati put prema ostvarenju ideje. Teško je oteti se dojmu da je kod nas ponekad upravo suprotno. Ljudski resursi tema su za sebe. To je problem broj 1 na koji upozoravamo već godinama. Kvalitetnog čovjeka treba izgraditi i znati sačuvati.

  • Koje proizvode i usluge nudi Vaša tvrtka? Možete li nam ju ukratko opisati?

Kako naš web lijepo kaže, „mi smo stvaratelji. Stvaramo prostore u kojima se živi.“ Investiramo, bavimo se idejom i realizacijom projekata, prvenstveno na tržištu nekretnina. Svaki naš ostvareni projekt krenuo je od vizije koja bi nam predstavljala izazov, a svakako i novitet na našem tržištu. Ukoliko se radilo o stvarima koje već postoje, mi bismo našli načina kako podignuti ljestvicu još više. Iza nas je stotine milijuna eura vrijednosti ostvarenih projekata i nekoliko stotina tisuća sagrađenih kvadrata. Babylon, Castellum, Palača Zrinjevac, Hoto Business Tower (prvi neboder u Zagrebu nakon osamostaljenja RH), Hoto Ville (prvo naselje zatvorenog tipa u RH), Hoto Centar (u sklopu kojega danas posluje Radiochirurgia Zagreb i koji je vrhunski poslovno medicinski centar), Centar Cvjetni (jedinstveni koncept javne i privatne garaže, shopping centar i rezidencije najviše kvalitete u strogom gradskom središtu)…

  • Koja znanja i vještine stečene na Poslovnom veleučilištu Zagreb primjenjujete u svakodnevnom poslovanju?

Uvijek volim reći da je PVZG dao jedan konkretan okvir mom praktičnom znanju. Teško je prstom pokazati što je to točno, no tih 5 godina dodatno je iskustvo koje je svakako primjenjivo na više ili manje spontan način. Ne bih ga mijenjao ni za što i svakome rado preporučam da pokušaju isto. Komunikacija je sve, a tako malo zapravo o njoj znamo. Pokušati ovladati tom vještinom trebalo bi biti dio obavezne edukacije svakog pojedinca.

  • Koji su Vaši dugoročni planovi? (dodatno usavršavanje/obrazovanje, širenje na međunarodna tržišta ili?)

Učim svakodnevno kroz posao i komunikaciju s ljudima. To je prirodan proces. Nastavak formalnog obrazovanja za sada će pričekati. Vjerojatno ću upisati još koji strani jezik ili nešto slično… Poslovno, Hoto Grupa već je krenula u nove projekte, opet u granicama RH. Više o njima kada bude vrijeme za to. Ponuda za međunarodna tržišta ne manjka, no nismo još postigli sve što smo htjeli u Hrvatskoj, tako da još ništa od prelaska granice.