Image Alt

NAŠ DEKAN DOC.DR.SC. LUKŠA LULIĆ O BUDUĆNOSTI VISOKOG OBRAZOVANJA U POST-PANDEMIJSKO VRIJEME GOVORI U VEČERNJEM LISTU

NAŠ DEKAN DOC.DR.SC. LUKŠA LULIĆ O BUDUĆNOSTI VISOKOG OBRAZOVANJA U POST-PANDEMIJSKO VRIJEME GOVORI U VEČERNJEM LISTU

Komentirajući nove okolnosti u kojima živimo uslijed pandemije koja nas je zadesila, dekan doc.dr.sc. Lulić je konstatirao kako se Poslovno veleučilište Zagreb dobro prilagodilo. „Uspješno smo završili prošlu akademsku godinu putem Zoom platforme. Ali, to je proces. Tehnička prilagodba jest bila zahtjevna, ali i uspješna, no ja bih volio progovoriti o jednom drugom aspektu ovoga što nas je zadesilo, o jednoj drugoj stvarnosti i realnosti, o jednom novom normalnom… Bez obzira jeste li dekan, menadžer, učitelj, liječnik, medicinska sestra, trgovac, kao vodeći ste u svojoj organizaciji i zajednici u vremenima neizvjesnosti i nevolje što može biti posebno teško i zahtjevno usred pandemije COVID-19 koja mijenja način na koji radite, učite, poučavate, komunicirate i živite. Mnogi naši studenti, profesori, kolege i klijenti osjećaju stres, nesigurnost i strah. Razumljivo je da se osjećate krajnje bespomoćno, a s druge pak strane potrebno je i prirodno držati se postojećeg stanja apelirajući na ljude da se pridržavaju rokova, dodijeljenih im zadataka i uobičajenih rutina.
No, da samo na takav način radimo, učinili bismo veliku pogrešku. Ono što bih istaknuo kao našu najvažniju prilagodbu koju provodimo jest povezivanje i razumijevanje jednih s drugima u našem radnom okruženju. Dajemo prioritet potrebama nas samih i stvaramo okruženje povjerenja i podrške. Na taj način dodatno izgrađujemo odnose te se naš posao ne svodi samo na puko izvršavanje zadataka.“ (…)
Hoćemo li se ubrzo vratiti svakodnevnici?
„Svi razmišljaju kada i hoće li se ugodna i neposredna blizina studenata, osoblja i fakulteta sigurno i ubrzo vratiti kao što je nekad bilo. Zasigurno ćemo isprva pružati kombinirani pristup pružajući tradicionalno učenje te kombiniranje fizičkog i digitalnog učenja s namjenski odabranim obrazovnim tehnologijama dizajniranim za poboljšanje kvalitete učenja. Za sve nas je korisno vratiti se u učionice, zato što je kvalitetu nastave lakše osigurati u institucijama, a i socijalizacija i emocionalni razvoj važni su pedagoški aspekti usvajanja gradiva. Zasad nam je najvažnije na optimalan način pomiriti ciljeve prevencije i zaštite zdravlja te održavanje kontinuiteta i kvalitete nastavnog procesa.“
Govoreći o budućnosti obrazovanja, dekan Lulić ističe: „Za većinu visokoškolskih ustanova namjerna i proaktivna transformacija ili optimizacija bit će jedini način napretka u svijetu koji postaje pun izazova. Dok se svi nastavljamo suočavati sa stalnim izazovima pandemije koronavirusa, jedno ostaje stalno: vrijednost obrazovanja.“ (…)
Na pitanje koji su planovi Poslovnog veleučilišta Zagreb dekan među ostalim odgovara: „Naša zadaća je razvijati i usavršavati studijske programe i stavljati naglasak na koncept dualnog pristupa obrazovanju. Značajka takvog programa jest visok odnos prema praksi, objedinjavanju teorije s realnim zahtjevima tržišta rada. Takvim pedagoškim i metodičkim pristupom inzistira se na učenju i razvijanju timskih i upravljačkih vještina, komunikacijskih vještina i tehnika retorike i prezentacije.“
Naš dekan doc. dr.sc. Lukša Lulić, doktor je ekonomskih znanosti, a funkciju dekana Poslovnog veleučilišta Zagreb obnaša šestu godina, u drugom mandatu. U svome mandatu pokrenuo je prvi specijalistički diplomski studij marketinga i komunikacija, a zatim su akreditirana još dva studijska smjera: Menadžment i produkcija u kulturi i Gospodarska logistika koji su osigurali i novi status veleučilišta. Dekan Lulić također je član Nadzornog odbora HEP-a.