Image Alt

Prof. dr. sc. Danijel Labaš: ”Mediji su naši prijatelji. Ne moramo im robovati.”

Prof. dr. sc. Danijel Labaš: ”Mediji su naši prijatelji. Ne moramo im robovati.”

Prof. dr. sc. Danijel Labaš: ”Mediji su naši prijatelji. Ne moramo im robovati.”

 

Gostujuće predavanje uglednog i poznatog hrvatskog komunikologa prof. dr. sc. Danijela Labaša na temu ”Mediji i komunikacija u obitelji” održano je u četvrtak 14. studenoga 2019. u sklopu kolegija Komunikologija za studente svih studijskih smjerova na Poslovnom veleučilištu Zagreb.

Zašto su nam mediji važni?, pitanje je s kojim je prof. dr. sc. Labaš otvorio predavanje, pri čemu je podsjetio na ulogu medija u društvu, kao i na činjenicu da publika više ne predstavlja samo konzumente medijskog sadržaja, nego i njegove kreatore koji moraju razumjeti djelovanje medija.

 

Digitalna mudrost za odgovorno korištenje tehnologije

U izlaganju se osvrnuo i na ulogu medija u današnjoj obitelji, o kojoj se malo govori, budući da nismo ni svjesni vremena koje provodimo u virtualnom svijetu. ”Jesmo li uopće svjesni da smo zajedno, a zajedništva u obitelji nema?” pita se prof. dr. sc. Labaš. Mediji odgajaju našu djecu i čine važan dio njihove svakodnevice, no uloga medijskog odgoja u hrvatskim je školama marginalizirana i još uvijek na nedovoljnoj razini. Broj korisnika interneta i društvenih mreža kontinuirano raste, o čemu svjedoče brojni statistički pokazatelji, a virtualnom sadržaju nekritički su izložene sve mlađe generacije. Stoga bismo trebali biti digitalno mudriji, poručuje prof. dr. sc. Labaš, dodajući kako tehnologija nije nužno negativna ni loša, ali ju moramo znati odgovorno koristiti.

 

Nasilje u medijima – znamo li ga prepoznati?

U nastavku predavanja upozorio je i kako su neprimjereno ponašanja te nasilje svih oblika ušli u naše živote. Stoga znanstvenici danas veliku pažnju posvećuju odnosu medijskog virtualnog nasilja medija, djece i mladih. Phisinhg, happy slapping, catfishing, grooming, trolling samo su neki od temeljnih pojmova koji opisuju virtualno zlostavljanje ili cyberbullying. Djeca vole videoigre zbog potrebe za postignućem, društvenom vidljivošću, te upoznavanjem novih iskustava. Zapanjujuća su iskustva djece koja dnevno s videoigrama provedu i više od 10 sati, no postoje i pozitivni učinci videoigara na kognitivni razvoj djece o čemu također treba govoriti. Tijekom izlaganja prof. dr. sc. Danijel Labaš se dotaknuo i sigurnosti djece i mladih u komunikaciji na društvenim mrežama, te analizirao njihove najčešće pogreške zbog kojih se nerijetko nađu u neugodnim situacijama.

 

”Komunikacija odgaja. Odgoj komunicira.”

Rezultati istraživanja o medijskim navikama djece te porukama i stavovima roditelja o zaštiti njihove sigurnosti na internetu, koje je prof. dr. sc. Danijel Labaš sa suradnicima proveo u sklopu projekta EU Kids Online, pokazali su da djeca na internetu i društvenim mrežama traže nove prijatelje, da ne znaju promijeniti postavke svojega profila, kao i da komuniciraju s njima nepoznatim ljudima. Više od 50 % djece koja su sudjelovala u istraživanja potvrdilo je da je primilo poruku koja ih je povrijedila. Stoga je iznimno važna uloga roditelja u odgoju i obrazovanju, jer ”Komunikacija odgaja. Odgoj komunicira.” ističe prof. dr. sc. Labaš.

 

Medijska pismenost za sve

Medijska pismenost tako danas postaje jedna od najvažnijih vještina za odgovorno i vješto snalaženje u medijskom prostoru. Pristup medijima, analiza medijskog sadržaja, evaluacija istoga, kao i stvaranje novoga sadržaja četiri su stupa na kojima se temelji medijsko opismenjavanje. No, obaveza je akademske zajednice kontinuirano razvijati pedagoški pristup odgoju za medije koji će naglašavati važnost dijaloga i refleksije o konzumiranome sadržaju. Ohrabruje činjenica da raste svijest o potrebi za medijskim opismenjavanjem u izvaninstitucionalnome obliku, a veliki doprinos tomu daju brojne civilne udruge, čiji volonteri neumorno dijele svoja znanja i iskustva s djecom i roditeljima diljem Hrvatske. ”Učite i spajajte nova znanja s mudrošću” poručio je prof. dr. sc. Danijel Labaš okupljenim studentima, jer samo tako mogu odgovorno komunicirati u digitalnom dobu. ”Mediji su naši prijatelji. Ne moramo im robovati” zaključio je prof. dr. sc. Labaš.