Image Alt

PVZG

Jan Bolić

STUDENTI PVZG-A GOSTOVALI SU NA PROMOCIJI KNJIGE “ŠTAKORI” JANA BOLIĆA

Predavanje, ali ne ono klasično, održalo se u utorak 17. svibnja u Megastore-u Hoću knjigu u okviru terenske nastave. Na poziv i inicijativu profesora Predraga Čudine naši studenti prisustvovali su promociji novoga kriminalističkog romana “Štakori” Jana Bolića.

Već pri samom dolasku primijetili smo kako ovo neće biti obična promocija. Srdačna dobrodošlica dočekala nas je na ulazu u Bogovićevoj 7 od strane zaposlenika Hoću knjigu, a promo-materijali i kava već su čekali na stolicama. Uz ostale goste promocije okupilo se i dvadesetak studenata s PVZG-a s čak dva različita smjera. Studenti 1. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Marketinga i komunikacija i 1. godine preddiplomskog stručnog studija Marketinga i komunikacija te Upravljanja opskrbnim lancima.

Nakon što je i zadnji student ušao u prostoriju, promocija je mogla početi. Uz Jana i njegovu majku Maristellu kao promotori nastupili su: vlasnica nakladničke kuće Beletra Sandra Pocrnić Mlakar; književna kritičarka, pjesnikinja i urednica u Frakturi Monika Herceg, dramski umjetnik Asim Ugljen i voditeljica marketinga i PR-a Hoću knjigu Sanja Srdić Jungić. Urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar rekla je kako je ovo već peta knjiga Jana Bolića te da je uživala u njenom uređivanju. Janov smisao za stvaranje atmosfere i napetosti neophodni su za žanrovsko štivo poput krimića, a napetosti na promociji nije manjkalo.

Asim Ugljen čitao je ulomke iz novog romana „Štakori“ i uvukao nas u podzemlje fikcijskog grada, temeljenog na Rijeci, u kojem se isprepliću kriminal, korupcija i policija. Monika Herceg naglasila je kako Jana prati od početaka te da je teže pisati žanrovsku prozu od uobičajene proze zbog određenih okvira koje sam žanr nameće. Njegovi likovi su ljudi s margine, poput Roma Đanija koji zbog policije, ali i okoline u kojoj se nalazi, biva lažno optužen te ga njegova obitelj prisilno napušta i odlazi u Njemačku. Uvjerljivost likova, mračna atmosfera i odnosi društvo-pojedinac te pobjeda dobra nad zlim teme su koje Jan provlači u svojim romanima. U književnim djelima junaci su uvijek likovi koji, kao naizgled „mali i obični“, spašavaju razne situacije i tako mijenjaju svijet. Naš, stvaran svijet mijenja Jan Bolić, on je junak našeg doba.

Autor je to s već pet objavljenih knjiga i 27 godina života u kojem uvijek on pobjeđuje. Na kraju promocije, Jan se obratio publici. Zahvalio se svima koji su došli te je idućih sat vremena strpljivo potpisavao knjige svojim čitateljima. Šećer na kraju ove lijepe promocije bila je torta koju je, kao iznenađenje i znak podrške, na promociju donijela kolegica Antonija Bakić Herceg. Nadamo se da je Jan uživao u torti kao što smo i mi uživali na promociji njegove knjige.

Tko je Jan Bolić?

Jan Bolić (Rijeka 1995.) riječki je pisac koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati jednim prstom koji još uvijek može micati i s njime stvarati književna djela. Dosad je objavio: zbirku poezije “Trenutci” (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.), kriminalistički roman „Težina stvarnosti“ (2018.) koji je 2019. objavljen i u drugom izdanju te “Život koji želiš živjeti” (2020.)

Aktivan je na društvenim mrežama gdje redovito objavljuje svoje pjesme, priče i citate te se rado druži sa svojim čitateljima, prijateljima i pratiteljima. Jan se posvetio pisanju, a njegov je san uveseljavati i zabaviti ljude kroz knjige koje piše. Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak jer ne može zamisliti život bez pisanja. Piše za Večernjakovu blogosferu i Blogbuster gdje objavljuje motivirajuće tekstove o životu i sreći, a na društvenim mrežama inspirira brojne čitatelje. Janu je pisanje njegov poziv, njegova misija. Sam kaže da je nevjerojatno koliko ga jednostavna podrška može gurnuti da poleti prema snovima. Podrška čitatelja za njega je najveća! Ohrabruje ga! Podržimo Jana i budimo mu vjetar u leđa.

(Prilog sastavile Vladimira Poljanec i Ljiljana Mutić, studentice 1. godine SDMK-a @PVZG)

(Naslovna fotografija: FB Jan Bolić)