Održana sjednica Povjerenstva za osiguravanje kvalitete: radionica za nastavnike o upotrebi Turnitin softvera

Radionica za nastavnike o upotrebi Turnitinsoftvera s ciljem osiguravanja akademske čestitosti

Zagreb, 28. 6. 2023. – Sjednica Povjerenstva za osiguravanje kvalitete održana je 21. 6. 2023. godine s početkom u 14:00h. Središnja tema sjednice bila je online radionica za nastavnike o upotrebi Turnitin softvera za provjeru izvornosti radova. Podsjetimo, Veleučilište je do sada koristilo dominantno PlagScan sustav, a od ove akademske godine odlučeno je kako će se postupno u potpunosti prijeći na Turnitin softver. Upoznavanjem nastavnika i vanjskih suradnika s mogućnostima i izazovima Turnitin softvera osigurava se jačanje njihovih mentorskih kompetencija, a upotreba Turnitinsoftvera predstavlja jedan od važnih aspekata osiguravanja akademske čestitosti.

Osim toga, članovi Povjerenstva upoznati su i s novostima oko migracije profila Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI) u novi nacionalni informacijski sustav CroRIS(Croatian Research Information System). Okupljene se podsjetilo na važnost kontinuiranog ažuriranja vlastitih profila. Podsjetimo riječ je o jednom od uvjeta za buduće izbore na nastavna radna mjesta na veleučilištima prema Nacionalnim veleučilišnim kriterijima koje je u ožujku 2023. godine usvojio Zbor veleučilišta Republike Hrvatske.

Konačno, okupljenima su predstavljene novosti nakon završene javne rasprave Agencije za znanosti i visoko obrazovanje (AZVO) o standardima i postupku reakreditacijevisokih učilišta koja uskoro ulazi u novi ciklus.