SUBSPECIJALIZACIJAMenadžment u event industriji

Detaljne informacije

SUBSPECIJALIZACIJAMenadžment u event industriji

Detaljne informacije
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://pvzg.hr/wp-content/uploads/2022/07/float-red-35-wr2.png
https://pvzg.hr/wp-content/uploads/2022/07/float-indigo-35-w2w.png

Što sve obuhvaća event management industrija i koji su trendovi?

Event management je vrlo širok pojam, a obuhvaća upravljanje (management) svih vrsta događanja.

To može biti od vrlo jednostavne svečane večere, božićnog domjenka, svadbe, press konferencije preko višednevnih glazbenih festivala, pa do organizacije političkih summita, međunarodnih specijaliziranih (medicina, bankarstvo, IT itd.) kongresa, konferencija, konvencija. Trendovi: suprotno očekivanom, pad hibridnih i rast “in person” evenata, asistencija AI kod organizacije i logistike, live streaming evenata, veliki fokus na interni marketing u poduzećima, time i interni event management…

https://pvzg.hr/wp-content/uploads/2023/10/menadzment-event-industrija-01.jpg

Koji su razlozi za ponudu subspecijalizacije Menadžment u event industriji novoj generaciji studenata počevši od akademske godine 2023/2024?

Menadžment u event industriji je područje za koje velik broj ljudi lakonski zaključi kako je to "lako", međutim, upravo radi toga dolazi do velikog broja pogrešaka u samim organizacijama i protokolima evenata te pravih event managera uvijek nedostaje.

Dodatno, ova industrija raste kontinuirano, bilježi preko 1/4 svih prihoda od turizma, a nakon Covid -19 krize vidi se velika želja tržišta za eventima svih vrsta te na tržištu nedostaje kvalificirane radne snage koja će biti upućena kako u trendove, tako u samu proceduru organizacije eventa.

Što je to subspecijalizacija na PVZG-u?

Pojam subspecijalizacija na PVZGu označava, uz specijalizaciju znanstvenog područja i polja formalnog studiranja (ekonomija, marketing, komunikacije itd.), mogućnost dodatne tj. produbljene edukacije iz specifičnih niša marketinškog obrazovnog polja.

U našem slučaju, na prijediplomskoj razini studija to su subspecijalizacije iz: Marketinga/produkcije u gaming industriji ili Menadžmenta u event industriji.

Kako? Praćenjem i polaganjem točno određenih kolegija (praktikuma + izbornih kolegija) koji zajedno čine jednu vertikalu subspecijalizacije. Primjerice, tijekom studiranja stručnog prijediplomskog studija marketinga i komunikacija, moguće je ostvariti cerfitikat subspecijalizacije iz jedne od spomenutih industrija (gaming ili event menadžment), a na studentu je odabir koju subspecijalizaciju želi.

Za što će se studenti PVZG-a odabirom ove subspecijalizacija zapravo specijalizirati?

Ili: koja je dodana vrijednost ove subspecijalizacije?

Studenti se ovom subspecijalizacijom obrazuju za stručno upravljanje tj. planiranje, vođenje i izvršenje eventa te isto tako i za samu promociju i prodaju eventa. Upravo to – znanje o promociji i prodaji evenata, dakle subspecijalizacija ne daje samo znanja kako adekvatno organizirati event već kako se tim know how-om izdvojiti od konkurenta i promovirati i prodati određen event.

Na koji način se odabire i polaže subspecijalizacija na PVZGu?

Polaganje specifičnih kolegija (za svaku pojedinu subspecijalizaciju su navedeni točno određeni kolegiji) za dobivanje certifikata subspecijalizacije istovjetno je polaganju bilo kojeg drugog kolegija unutar studijskog programa.

Svi kolegiji vezani za pojedinu subspecijalizaciju su unutar izvedbenog plana nastave (bilo kao praktikumi, obvezni ili izborni kolegiji) i svi se mogu položiti unutar redovnog procesa studiranja. U tom smislu nema polaganja dodatnih kolegija, već samo odabiranja/polaganja onih kolegija koji čine pojedinu vertikalu subspecijalizacije (kao što je već pojašnjenjo u pitanju br. 3). Možemo to kolokvijalno nazvati studiranjem „2 u 1“. Uz formalnu diplomu, studentu se ostavlja mogućnost ostvarivanja dodatnog certifikata npr. Specijalist za marketing (ili produkciju) u gaming industriji ili Specijalist za event menadžment.

Menadžment u event industriji

Kronološki popis kolegija za subspecijalizaciju Menadžment u event industiji (obvezni za položiti ukoliko se želi ostvariti certifikat Specijalist za event menadžment):

MICE industrija

Dizajn iskustva događaja i produkcija

Upravljanje događajima i projektima

Upravljanje hranom i pićem

Upravljanje događajem – učenje kroz praksu

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image