LICE USPJEHA: Tomislav Vonić

Njemačka je kao zemlja postala predvodnik promjena u automobilskoj industriji, točnije tvrtka Mercedes sa svojim Drive Pilotom predstavljenim 2022. godine, čime je preuzela liderstvo u području standarda autonomne vožnje. Kakva je po Vašem mišljenju budućnost autonomne vožnje?

Mercedesov Drive Pilot, predstavljen 2022. godine, označava napredni sustav autonomne vožnje koji omogućuje vozačima da prenesu kontrolu vozila na sustav u određenim uvjetima. Drive Pilot predstavlja značajan korak prema autonomnoj vožnji i naglašava Mercedesovu posvećenost inovacijama u automobilskoj industriji.

Budućnost autonomne vožnje obećava značajne promjene u načinu na koji se vozimo i koristimo automobile. Ova tehnologija ima potencijal transformirati način na koji se krećemo, utječući na sigurnost, udobnost, produktivnost i održivost prometa. Izdvojio bih nekoliko ključnih aspekata budućnosti autonomne vožnje:

Sigurnost: Jedan od glavnih ciljeva autonomnih vozila je smanjiti broj nesreća uzrokovanih ljudskom pogreškom. Napredni senzori, kamera, LiDAR i radar sustavi omogućuju vozilima da brže i preciznije reagiraju na okolinu, minimizirajući rizik od sudara.

Udobnost: Putnici će moći iskoristiti vrijeme koje bi inače proveli koncentrirajući se na vožnju za obavljanje drugih zadataka ili opuštanje tijekom putovanja. To bi moglo povećati udobnost putovanja i smanjiti stres vezan uz vožnju.

Prometna učinkovitost: Autonomna vozila mogu komunicirati jedna s drugima i s infrastrukturom te se bolje prilagoditi prometnim uvjetima. To bi moglo smanjiti gužve i poboljšati protočnost prometa.

Održivost: Autonomna vozila mogu se programirati da voze ekonomično i učinkovito, optimizirajući potrošnju goriva ili električne energije. Također, razvoj autonomnih vozila doprinosi većem usmjerenju na električna vozila i smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Društvene promjene: Autonomna vozila mogla bi utjecati na urbanističko planiranje, smanjiti potrebu za parkirnim prostorom u gradovima i promijeniti način na koji ljudi doživljavaju vlasništvo nad vozilima. Koncepti poput autonomnih taksi usluga mogli bi smanjiti potrebu za posjedovanjem vlastitog vozila.

Izazovi i regulacija: Unatoč napretku, postoje i izazovi koji se moraju rješavati kako bi se potpuno ostvarile prednosti autonomne vožnje. To uključuje etičke, pravne i tehničke aspekte, kao i osiguranje visoke razine sigurnosti u svim situacijama.

Postupno usvajanje: Očekuje se da će se autonomna tehnologija postupno usvajati, krećući se od pomoćnih sustava za vožnju do potpuno autonomnih vozila. Ovaj proces će vjerojatno trajati nekoliko godina ili čak desetljeća.

Važno je napomenuti da tehnologija autonomne vožnje i dalje zahtijeva daljnji razvoj, testiranje i regulativni okvir kako bi se osigurala sigurnost i uspješnost. Predviđanja o budućnosti uvijek su podložna promjenama, ali je jasno da autonomna vožnja ima potencijal značajno transformirati način na koji se krećemo i interagiramo s vozilima.

Tvrtka Tokić d.o.o. u kojoj ste zaposleni ove je godine bila sponzor i suorganizator natjecanja World Skills Croatia koje okuplja mlade iz srednjih škola diljem Hrvatske. Kako strukovne škole i strukovna zanimanja mogu pomoći tržištu rada i gospodarstvu u cjelini?

Tvrtka Tokić svoju ulogu mentora i sudaca, ali sponzora, prihvaća s oduševljenjem. Edukacija i ulaganje u znanje, pogotovo mladih, dio je temeljnih vrijednosti koje kompanija njeguje. Kroz svoj edukacijski centar (TEC) tvrtka Tokić je ponosna i na seminare prilagođene strukovnim školama, veleučilištima i drugim obrazovnim ustanovama. Tu je riječ o edukacijama koje se izvode po licenciji obrtničke komore Dortmund (Njemačka), pa tako svaki polaznik TEC-centra dobiva certifikat o stručnom usavršavanju priznat u svim zemljama EU.

Strukovne škole i strukovna zanimanja igraju ključnu ulogu u razvoju tržišta rada i gospodarstva na više načina.

Praktična obuka, Specijalizirane vještine, Popunjavanje praznina u radnoj snazi, Podrška malim i srednjim poduzećima, Inovacija i tehnološki napredak

Ukupno gledano, strukovne škole i strukovna zanimanja igraju vitalnu ulogu u podržavanju različitih sektora gospodarstva, osiguravajući visoko kvalificiranu radnu snagu koja je ključna za održiv rast i inovacije.

Kako tvrtka Tokić d.o.o. podupire želju svojih zaposlenika za dodatnim usavršavanjem?

Tvrtka Tokić d.o.o podupire želju svojih zaposlenika za dodatnim usavršavanjem na različite načine kako bi osigurale svojim djelatnicima profesionalni rast i razvoj. Tvrtka Tokić d.o.o to podupire kroz više strategija. Sve ove strategije imaju za cilj podržati profesionalni razvoj zaposlenika, povećati njihovu produktivnost i voditi do veće angažiranosti u tvrtki:

Edukacijski resursi, Interni trening programi, Financijska potpora, Suradnja s vanjskim partnerima, Mentorstvo i coaching

Trenutno ste pri završetku prijediplomskog studija, kako ste uspjeli uskladiti stalni posao i obitelj?

Uspjeh u usklađivanju posla, obitelji i studija zahtijeva strpljenje, organizaciju i kontinuirano prilagođavanje. Izdvojit ću neke smjernice koje su mi olakšale.

Planiranje: Pažljivo planiranje vremena ključno je za usklađivanje posla, obitelji i studija. Obavezna je izrada rasporeda i pridržavanje koliko god je to moguće.

Postavljanje prioriteta: Određivanje najvažnijih obveza u određenom trenutku te usmjeravanje pažnje prema tim prioritetima.

Komunikacija: Jasna komunikacija s obitelji, poslodavcem i sveučilištem važna je kako bi se osigurala podrška i razumijevanje svih strana.

Fleksibilnost: Biti fleksibilan u svojim očekivanjima i spreman prilagoditi se promjenama u rasporedu i obvezama.

Podrška obitelji: Puno razgovora i razumijevanja, njihova podrška je također jako bitna.

Podrška kolega i profesora: Kada se osjećam preopterećeno, ne ustručavam se tražiti pomoć od kolega, profesora ili mentora.

Izbjegavanje preopterećenosti: Važno je postaviti granice i ne preopteretiti se obavezama. Ponekad je potrebno reći “ne” kako biste sačuvali svoje vrijeme i energiju.

Koja znanja i vještine stečene na studiju Upravljanja opskrbnim lancima Poslovnog veleučilišta Zagreb primjenjujete u svakodnevnom poslovanju?

S obzirom da sam završio drugu godinu studija proširio sam postojeće znanje u više područja koje koristim svakodnevno. Zasigurno imam širu sliku u razumijevanju opskrbnih lanaca, te o logističkim strategijama koje su izuzetnom bitne u ovom turbolentnom razdoblju koje prolazimo. Sretan sam jer imamo predavače koji nam iz vlastitog iskustva prenose svoje znanje.