Adrijan Justić i Igor Ružojčić – Studentska praksa u kreativnom centru Poligon, Ljubljana

U sklopu programa Erasmus+ odlučili smo se prijaviti na praksu u drugom zemlji. Nakon otprilike mjesec dana prijava i traženja u zemljama kao što su Slovačka, Mađarska, Njemačka, Češka, odlučili smo se prijaviti na dvije otvorene pozicije u Ljubljani.

Pišu: Adrijan Justić i Igor Ružojčić

U sklopu programa Erasmus+ odlučili smo se prijaviti na praksu u drugom zemlji. Nakon otprilike mjesec dana prijava i traženja u zemljama kao što su Slovačka, Mađarska, Njemačka, Češka, odlučili smo se prijaviti na dvije otvorene pozicije u Ljubljani. Nakon već jednog dana dobili smo odgovor iz kreativnog centra Poligon te dogovorili intervju, koji je prošao iznimno dobro, te je poslodavac ostavio jako pozitivan dojam na nas. Tako smo igrom slučaja oboje prihvaćeni na studentsku praksu u Poligon kreativni centar u funkciji community i event managera.

Nadaleko najteži dio ovog iskustva bilo je traženje smještaja. Iako nam jezična barijera nije predstavljala problem, ni jedan stanodavac nije htio ugostiti dva studenta na samo 3 mjeseca, koliko je bilo trajanje stručne prakse. Nakon dugotrajnog traženja, napokon smo uspjeli naći smještaj, koji se nalazio oko 5 kilometara od centra Ljubljane, no kako smo uz stan dobili i bicikle na korištenje to nije predstavljalo nikakav problem.

Obojici nam je ovo bio prvi pravi posjet Ljubljani te smo bili oduševljeni jednostavnošću i organiziranošću grada i cjelokupnog života. Prvi tjedni u Poligonu nisu bili toliko intenzivni, već su se uglavnom sastojali  od upoznavanja sa kolegama i drugim studentima te načinom rada i time što se od nas očekuje. Inače, Poligon glasi za jedan od najboljih coworking prostora a ujedno je i prvi creative hub u Sloveniji. Osim što pružaju radni prostor mnogim poduzetnicima, freelancerima i startupima, također nude usluge savjetovanja i davanja prostora u najam u svrhu održavanja evenata, konferencija, radionica, predavanja i slično. Naš primarni zadatak je bio upravljanje bazom novih i postojećih korisnika, upravljanje radnim prostorom i pomaganje u organizaciji raznih eventa.

Kroz praksu smo upoznali mnoge ljude iz raznih industrija, a primarno kreativnih i IT. Svakako najveći izazov bio je suorganizacija Creative foruma koji je okupio političare, kreativce i poduzetnike iz cijelog svijeta. Cilj je bio približiti kreativne industrije političarima i donositeljima odluka, prikazati njihov potencijal i dobrobit zajednici te potaknutu zajedničku suradnju između istih. Konferencija je trajala 4 dana te je zahtjevala maksimalnu količinu koncentracije svih interna, te nam je u konačnici bilo iznimno drago što se sve odlično završilo.

Ova praksa za nas predstavlja jedno vrlo značajno iskustvo, gdje smo mogli primijeniti znanja stečena na studiji, proširiti ih, te smo čak dobili i uvide u neke druge segmente rada kreativnim industrijama. Ostvarili smo mnogo pozitivnih i korisnih kontakata koje će nam sigurno biti od koristi u budućnosti. Svima koji tek razmišljaju o studentskoj praksi vani svakako bi preporučili Poligon, te za sve zainteresirane stojimo na raspolaganju što se tiče informacija i preporuka.