5 savjeta za što lakše studiranje

Dakle, došao je taj dan, vrijeme je za fakultetsko obrazovanje. Nema veze koliko imaš godina, studiranje je za svaku osobu jedna nova dimenzija učenja. 

Postoji li koji trik da ti studiranje bude što lakše? Naravno! Odlučili smo ti napisati 5 savjeta za koje smatramo da ć ti svakako pomoći u studiranju, a ove savjete često koriste i naši profesori.

  • Budi redovan na predavanjima 

Znamo, ponekad obaveze jednostavno ne dopuštaju da budeš na svakom predavanju. Ipak, pokušaj doći što je češće moguće. Na predavanjima profesori prolaze puno praktičnih primjera, a to uvijek pomaže u pamćenju i svladavanju gradiva. Jednostavno, kad dođe vrijeme učenja za ispiti ili kolokvij, često ćeš se sjetiti upravo primjera s predavanja, što će ti pomoći u učenju.

  • Profesori cijene aktivnost na nastavi

Ako si već na predavanju, uključi se! Svaki profesor cijeni kad ga se sluša, i kad je student voljan sudjelovati sa svojim pitanjima i komentarima. Ovakve rasprave također pomažu zapamtiti gradivo, i tebi i kolegama. Osim toga, tu si da učiš, dakle ne postoje pogrešna pitanja, i ne postoji sram. Profesori te neće osuđivati, štoviše drago im je pomoći i razjasniti gradivo.

  • Seminare piši sam/sama!

Svake godine je ista boljka svim studentima – pisanje seminara. Razumijemo da je to ekstra vrijeme koje moraš uložiti, ali pisanje semiarskih radova pomaže u učenju, i razvijanju vještina pisanja. Osim toga, ako se primiš poslam, seminar zaista možeš napisati u jednom vikendu. 

  • Timski radovi su nova perspektiva

Timski rad je također čest slučaj na našim predavanjima. Timski rad može biti laga i brz ako se svi članovi uključe, a može ispasti i noćna mora ako ne sudjeluje gotov nitko. Timski rad će ti trebati i na poslu i u životu, uključi se i raspravljaj s kolegama. Odlično je čuti razne perspektive, i sudjelovati u zajedničkom stvaranju. 

  • Uživaj u procesu

Kad prođe akademska godina, često ćeš se čuditi kako je sve zapravo brzo prošlo, stoga nemoj zaboraviti i malo uživati u procesu i učenju. Biti će izazovnih dana, projekata, ali baš takvi nas najviše nauče. Sretno u učenju!

 

#upišistudij #upišikarijeru #pvzg

Share