ERASMUS+ iskustvo naše studentice Magdalene Šimek: Istanbul, Turska

„Izađite iz svoje zone komfora i učinite danas nešto za što će vam vaše buduće ja biti zahvalno.“ – poručuje Magdalena Šimek, studentica treće godine stručnog prijediplomskog studija marketinga i komunikacija na Poslovnom Veleučilištu Zagrebu.

 

Zašto ste se odlučili sudjelovati u programu Erasmus+? Koji je glavni razlog odluke za sudjelovanjem?

Za Erasmus+ program sam saznala još u srednjoj školi i od tada sam znala da ću tu želju jednoga dana i ostvariti. Budući da sam netko tko ima toliko interesa u istraživanju različitih izazova koji dolaze u životu u različitim fazama, ovaj program studentske razmjene vidim kao vrlo korisno poglavlje koje netko može doživjeti u svojoj akademskoj životnoj epizodi. Jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučila sudjelovati u Erasmus+ programu je učenje. Pritom ne mislim samo na studiranje na sveučilištu jer je to naša dužnost kao studenata. Prilika odlaska u inozemstvo na studij nije samo mogućnost studiranja u novom, nepoznatom okruženju, nego mogućnost za napretkom i stvaranje svog osobnog uvida. Znanje ne možemo steći samo iz teorije već i kroz iskustvo i interakciju.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano sveučilište/destinaciju?

Zahvaljujući turskim serijama još u djetinjstvu sam se upoznala s Turskom i Istanbulom. Nakon pogledanih desetaka i desetaka turskih serija, naučila sam osnove turskog jezika te sam dobila želju za usavršavanjem govora i boljim upoznavanjem svakodnevnog života. S tim ciljem, Istanbul mi je bio prvi izbor kao glavno kulturno središte Turske i mjesto miješanja raznih kultura i religija. Istanbul Aydin University je jedan od dva turska međunarodna partnera Poslovnog veleučilišta Zagreb te je odluka s obzirom na to bila vrlo jednostavna.

Što nam možete reći o sveučilištu i predavanjima?

Glavni kampus Istanbul Aydin Sveučilišta je Florya kampus i nalazi se na europskoj strani grada u blizini međunarodne zračne luke Atatürk. U neposrednoj je blizini linija javnog prijevoza koje omogućuju jednostavan pristup. Sveučilište broji približno 38 000 studenata kojima pruža moderne i tehnološke mogućnosti poput prostranih učionica, amfiteatara, laboratorija, knjižnica i konferencijskih dvorana. Studentima su na raspolaganju i bogati društveni sadržaji kao što su restorani, kafeterije, TV i glazbene sobe, klupske prostorije i ambulante. Istanbul Aydin Sveučilište ima cilj ponuditi studentima akademsko okruženje podržano društvenim i kulturnim aktivnostima, veselim i aktivnim životom na kampusu. Sveučilište promiče odnose između poslovnog i obrazovnog svijeta i na taj način pomaže gospodarskom razvoju zemlje.

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik, kulturu i način života?

Za prilagodbu na novu kulturu i novi način života je potrebno vremena i strpljenja, ali je u svakom slučaju moguće. S obzirom na povijesna osvajanja, hrvatska i turska kultura dijele dosta sličnosti kao npr. u jeziku, navikama pa i u prehrani. Jedna od najpoznatijih karakteristika Turske je upravo gostoprimstvo, a jedna od najvažnijih atrakcija za nas strance su male geste koje doživljavamo dok boravimo ovdje. Vrlo je teško da ne osjetite osjećaj pripadnosti Turskoj već nakon prvog posjeta. Što se tiče jezika, velika većina stanovništva ne govori engleski jezik i zato dobro dođe znati barem osnovne riječi i izraze za snaći se u najosnovnijim situacijama. Za mene je to jako korisno jer mi pruža puno prilika za napredak i prakticiranje novog vokabulara u razgovoru s lokalnim stanovništvom.

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Financijska potpora iz Erasmus+ sredstava pokriva samo dio troškova života, ali sasvim je dovoljna za prosječan život. Većina iznosa pokriva samo stanarinu, a ostatak ostale osnovne potrebe. Student koji želi putovati i voditi aktivan društveni život trebao bi očekivati da će potrošiti nekoliko stotina turskih lira mjesečno. Najmanje je potrebno 150-250 EUR mjesečno ne uključujući troškove smještaja. Cijene hrane na ulicama i u restoranima na turističkim lokacijama znaju biti skupe, ali s vremenom ćete naučiti gdje jesti kao lokalno stanovništvo. Namirnice u trgovinama su jako povoljne u usporedbi s našim cijenama, kao i javni prijevoz. Uz mjesečni pokaz, kao student imate snižene cijene karata za svaku vožnju i sve vrste javnog prijevoza u Istanbulu. Dodatna pogodnost je i muzejska karta koja vam pruža besplatan ulaz u brojne muzeje.

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

Postoji toliko mnogo razloga zašto biste svakako trebali ići na Erasmus+ razmjenu, ali nekoliko njih sažimaju “Erasmus duh”. Studiranje u inozemstvu na ograničeno vrijeme pomoći će u širenju vašeg svjetonazora i vaše perspektive. Život u drugoj zemlji, čak i na kratko, može potaknuti neovisnost i samopouzdanje. Imat ćete priliku upoznati se i povezati sa studentima iz cijelog svijeta, a iskustva i prijateljstva koja stvorite tijekom programa mogu biti neki od najupečatljivijih i najutjecajnijih trenutaka u vašem životu. Međunarodno iskustvo u vašem životopisu može vas istaknuti potencijalnim poslodavcima kao i otvoriti vrata budućim prilikama poput međunarodne prilike za posao, daljnje obrazovanje ili suradnje.