LISINSKI SUBOTOM BEČKI SIMFONIČARI JAAP VAN ZWEDEN, dirigent SIMONE LAMSMA, violina

LISINSKI SUBOTOM
BEČKI SIMFONIČARI
JAAP VAN ZWEDEN, dirigent
SIMONELAMSMA, violina
  • SUBOTA U 19:30
  • VELIKA DVORANA
  • Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Malo se koji orkestar na svijetu može pohvaliti tako impresivnom poviješću kao što to mogu Bečki simfoničari! Taj vrhunski orkestar, smješten u srcu europske klasične glazbene scene, svjetskoj metropoli glazbe – gradu Beču, oduvijek je bio desideria pia mnogih dirigenata: spomenimo tek šefove dirigente Herberta von Karajana (koji je dirigirao Orkestrom od 1948. do 1964.!), Wolfganga Sawallischa, Carla Mariju Giulinija, Genadija Roždestvenskog ili Georgesa Prêtrea, koji su bitno oblikovali interpretativnu estetiku i superiorno sviračko umijeće orkestra! Nizozemski dirigent Jaap van Zweden, koji će ravnati zagrebačkim koncertom Bečkih simfoničara, još je jedan u nizu impresivnih glazbenika svjetskoga kalibra! Još kao osamnaestogodišnjak, kao violinističko čudo od djeteta, postao je koncertni majstor Kraljevskog Concertgebouw orkestra, a njegov dirigentski talent otkrio je Leonard Bernstein i angažirao ga kao svojega asistenta. Od toga trenutka van Zweden se postupno etablira kao dirigent svjetskoga glasa: kao gostujući dirigent ravna najpoznatijim orkestralnim tijelima na svijetu, a sada je šef dirigent Njujorške filharmonije!
Još jedan ‘dragulj u kruni’ te raskošne glazbene večeri bit će virtuozna nizozemska violinistica Simone Lamsma. Glazbena kritika njezino umijeće sviranja violine opisuje kao „briljantno, intenzivno, apsolutno iznenađujuće i intrigantno“. Bogat repertoar Simone Lamsme vinuo ju je u orbitu najtraženijih koncertantnih solistica: njezine nastupe diljem svijeta s orkestrima kao što su Londonska filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar ili Filharmonija iz Los Angelesa, da spomenemo tek neke, s oduševljenjem prati i publika i glazbena kritika.
I što bismo si mogli poželjeti od vrhunskoga bečkog orkestra nego dio njihove impresivne tradicije? Veličanstvenu Petu, ‘Sudbinsku’ simfoniju Ludwiga van Beethovena, skladanu upravo u Beču! Uzbudljiv program večeri čine i tonski grandiozna Uvertira operi ‘Majstori pjevači’ Richarda Wagnera i zvukovno opulentni i dramatični Koncert za violinu i orkestar u d-molu engleskoga velikana Benjamina Brittena, jedan od najljepših violinskih koncerata 20. stoljeća!
Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Trpimir Matasović.

(Izvor: https://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/lisinski-subotom-br-becki-simfonicari-br-jaap-van-/)