Predstavljanje knjige Zakulisje – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2005. – 2013. autorice Ane Lederer

U srijedu 22. studenog 2023. u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavljena je knjiga Ane Lederer Zakulisje – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2005. – 2013. Riječ je o prvoj knjizi objavljenoj u novoj biblioteci eKstempora Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O knjizi su uz autoricu govorili intendantica HNK u Zagrebu dr.sc. Iva Hraste-Sočoakademik Boris Senkerdr.sc. Lucija Ljubić i dr.sc. Martina Petranović.

Prva knjiga nove Biblioteke eKstempora Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zakulisje – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2005. – 2013., iz pera teatrologinje dr. sc. Ane Lederer – ujedno i prve intendantice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu – objedinjuje četrnaest tekstova u kojima iz subjektivne vizure autorica interpretira kompleksan unutarnji i vanjski život kazališta u jednom trenutku povijesti nacionalne kuće. Kao teatrologinja s iskustvom kazališnoga upravljanja i desetljeće nakon odlaska iz teatra, iz perspektive produkcijskoga procesa Ana Lederer piše o programskim i repertoarno-estetskim realizacijama svoga osmogodišnjeg razdoblja u Drami, Operi i Baletu, ali i o prostornim, organizacijskim, zakonodavnim, recepcijskim, političkim te drugim pitanjima i problemima koji uvjetuju i oblikuju život suvremenog nacionalnog kazališta. U ostvarivanju svojih umjetničko-programskih zamisli u zadanom produkcijskom okviru autorica se na poziciji intendantice susretala s nizom ključnih, desetljećima neriješenih problema i načelnih pitanja funkcioniranja koji se tijekom povijesti pa sve do danas pokazuju kao trajne neuralgične točke institucionalnog modela u raznolikosti kazališnoga života.

U kontekstu suvremene teatrologije kao dinamičnoga područja interdisciplinarnih promišljanja povijesti, teorije i suvremene kazališne produkcije odnosno dijaloga znanstvene refleksije i sudioništva u umjetničkoj praksi, Ana Lederer u Zakulisjima poticajno spaja teorijsko i praktično, umjetničko i znanstveno opserviranje jednoga razdoblja, uz tekst uvrštavajući i brojne likovne priloge.

(Izvor: Hazu)

(Zagreb, 7. prosinca 2023.)